top of page

Tkaničky

Takový malý ale děsně roztomilý projektík, který si můžete střihnout i s dětmi a připravit si tak třeba dárečky na Vánoce. Vždyť už budou za 2 měsíce!


Kde všude tkaničky použijete? Třeba do tunýlku u látkového pytlíčku na dárky, do bot nebo nebo ke stažení kapuci u mikiny.



Co všechno si na začátku připravit:


Bavlněnou látku nižší gramáže. Proč? Výsledná tkanička se skládá ze 4 vrstev, tak aby nebyla moc tuhá a tlustá. Tkaničky do bot se prodávají většinou v délce 100 až 140 cm. Pokud máte konkrétní boty, pro které tkaničky šijete, nejdříve si změřte ty, které tam máte, ať nešijete znovu.



Jaký zvolit vzor látky? Protože tkanička bude uzoučká, nevyniknou větší obrázky. Naopak drobně vzorované látky jsou na tkaničky skvělé! Také jsou moc hezké jednobarevné kontrastní látky prošité výraznou nití. Zkuste si dát pár látek vedle sebe, přeložit si je, abyste měli představu, jak bude tkanička ve výsledku vypadat a přidejte si k ní i nit.


Nit na prošití látky. Může být bavlněná i polyesterová.


Krejčovské ostré nůžky.


Kovové koncovky na šňůrky. Koupíte je v galanterii nebo na e-shopu. Když dáte do vyhledavače text "kovové koncovky na šňůrky", najdete je. Jen pozor. Mají různé průměry a ne všechny projdou všemi dírkami u bot. Nejtenčí jsou ty zavírací s háčkem pro uchycení látky. Ty nemají většinou problém projít jakoukoliv dírkou. Ty pevné ano. Projdou jen většími dírkami. Je dobré to vyzkoušet.



Koncovky se prodávají v různých provedeních: nikl, staromosaz, černé, bílé, šedé. Spárujte si je s látkami a uvidíte, že vám vyjdou krásné kombinace.


Nezapomeňte, že na jedny tkaničky budete potřebovat 4 koncovky.


V závislosti na zvolený typ koncovky si připravte také buď vteřinové lepidlo na pevné koncovky nebo kleštičky s kulatými konci na zavírací koncovky.


Žehličku budete potřebovat v případě, že si raději vše připravíte perfektně předem. Já ji nepoužívám a skládám látku rovnou při šití.


Pravítko a případně krejčovskou křídu, pokud chcete být přesní.


A samozřejmě šicí stroj.


Máte? Běžte si udělat čaj do velkého hrnku a jdeme na to!


Střih

Látku si dejte na stůl nebo na zem. Pokud nemáte kraj rovný, zastřihněte si ho. Pokud máte vzor, podle kterého byste se mohli při stříhání orientovat, je to skvělé.


Měli byste vědět, jak dlouhé tkaničky potřebujete, viz výše. Odměřte si 4 cm a ustřihněte pruh látky. Výsledná tkanička bude mít šířku zhruba 1 cm. Můžete si střih naznačit křídou nebo si jen při střihání šířku občas zkontrolovat koncem látky.


Zažehlete sklady

Pokud si nejste jistí, jestli byste dokázali tkaničky skládat rovnou při šití, sklady si zažehlete. Látku si položte lícem dolů, rubem nahoru a ohněte podélně oba kraje ve čtvrtině dovnitř a zažehlete. Nyní máte dvě vrstvy na sobě. Ještě přehněte látku na sebe tak, že schováte konce látky doprostřed. Znovu zažehlete. Vznikne vám tkanička k prošití se čtyřmi vrstvami a šířky zhruba 1 cm.


Prošijte

Na stroji zvolte elastický klikatý cik-cak steh (trikotový steh). Díky němu se při napínání nit nebude trhat a tkanička bude pěkně placatá. Prošijte jím celou tkaničku. Není potřeba zapošívat kraje. Budou schované v koncovkách. Ustřihněte volné nitě.



A teď koncovky

Pokud máte pevné koncovky, kápněte do každé kapku vteřinového lepidla nebo gelu. Srolujte konec tkaničky maximálně pevně, vsuňte ji dovnitř a nechte zaschnout.



U zavírací koncovky je potřeba ji nejdříve trochu roztáhnout pomocí kleštiček, pak do ní vsunout srolovanou tkaničku, ohnout zoubek pro uchycení a koncovku uzavřít, jak jen to jde. Pozor, abyste si ji nezdeformovali.



 




bottom of page