top of page

Čokoláda

Žijeme v komplikovaném světě, na planetě s dalšími skoro 8 miliardami lidí, kde každý sní o tom, aby se měl dobře. Na fyziologických potřebách jako se najíst a napít stojí naše existence...


Proč začínám takhle ze široka? Protože jsem nad tím teď dost přemýšlela v souvislosti s čokoládou. Řeklo by se zbytná potravina. Každý by se bez ní obešel, přežil by, ale já kakao a potažmo čokoládu řadím s trochu nadsázky k potravinám základním. Mám ji prostě moc ráda.


A teď poslouchejte, co se mi stalo. Dostala jsem se na Salon du Chocolat! Do mé milované Paříže!!! To díky mým kamarádům z projektu KusKakaa. Díky nim jsem měla možnost nahlédnout pod pokličku krásného světa plného vášně a nadšení.


paris kakaový bob fashion autumn
Já, Paříž a kakaový bob

Uvnitř každého kakaového lusku jsou kakaové boby a od nich se odvíjí skutečné dobrodružství. V Paříži jsem měla možnost potkat producenty i zpracovatele (často v jednom) kakaových bobů z celého světa. Mimochodem na Salonu nebyla zastoupena žádná značka čokolády, kterou znám.


KAKAOVÝ BOB ČOKOLÁDA
Tak tohle je začátek každé čokolády: kakaový bob!

Vysvětlit ve zkratce, jak se stalo, že se v obchodech v drtivé většině objevuje nekvalitní, neetická a nedobrá čokoláda, by bylo na hodiny a hodiny vyprávění. Na Salon du Chocolat uděláte dost velký posun k tomu opačnému pólu. Popovídáte si o čokoládě s těmi nejzasvěcenějšími. S těmi, kteří pěstují kakaové boby po generace, záleží jim na každém kakaovníku a kvalita čokolády, kterou vyrábí, je pro ně často otázka cti.


Závěrem

Vím, že pokud bychom chtěli všichni na světě jíst tu nejlepší čokoládu, dost dobře by to nešlo. Je nás moc, spotřeba čokolády je obrovská a takové množství kakaa a čokolády v takové kvalitě se vyprodukovat nedá. Co ale může být řešení je upřednostňování kvality před kvantitou. Takové pravidlo je podle mého názoru platné ve všem: "Spotřebuj méně, dopřej si kvalitu a zároveň buď fér."


Jak vybírat?

  • Pokud tabulka čokolády (100 g) stojí dvacku, jste s jistotou vedle.

  • Pokud na čokoládě najdete známé certifikace jako je fair trade nebo bio (nikoliv certifikace řetězce nebo výrobce) a cena se bude blížit ke stovce, vydáváte se správným směrem.

  • Pokud se jedná o bean-to-bar čokoládu (od bobu po tabulku má výrobce čokoládu plně ve svých rukou), výrobce uvádí zemi původu bobů a cena se pohybuje nad dvě stovky za 100 g, jste tam.

  • Velké plus je, když výrobce uvede vedle země původu i oblast a/nebo odrůdu kakaových bobů.

  • V neposlední řadě je dobré se podívat na složení. Kakaové boby nebo pasta by měly být uvedeny jako první a tvořit drtivou většinu obsahu. Bean to bar čokolády obsahují jen pár dalších ingrediencí.


Jaké značky čokolády doporučuji tady u nás v České republice?


Hodně mě oslovila Míšina čokoláda. Podívejte se na její stránky. Každou čokoládu má skvěle popsanou. Navíc čokoláda vzniká kousek odtud, v Lahovicích.


A pokud budete v Hradci Králové, nezapomeňte navštívit Jordis.


Skvělá je i Ajala z Brna.


Na vaření používám čokoládu Vivani.


A na závěr to nejlepší!


I když nejsem úplně objektivní, protože Veroniku a Pepu znám a vzali mě do Paříže :-), přesto vám doporučuji jejich KusKakaa. Na jejich stránkách najdete 100% kakao, ze kterého si připravíte lahodný nápoj. Já ho začala pít místo kávy a pokud mohu za sebe některý jejich druh doporučit, pak jsou to jednoznačně Peru Piura nebo Mexiko Criollo Blanco. Obě si připravuji s rostlinným nápojem. A tyhle pecičky z Filipín sebou beru často na výlety.


Na jejich web www.kuskakaa.cz se podívejte i kvůli přehledně zpracovaným informacím o kakao obečně. Mají to moc hezky zpracované.



Moje úlovky ze Salon du Chocolat

 


bottom of page