top of page

Háčkované šátky pro začátečníky

Původně tento článek vyšel v roce 2020 v Pravém domácím časopisu. Nyní jsem ho ještě doplnila o další tipy a postřehy.


Propadla jsem háčkování. Tahám ho s sebou všude – na návštěvy, rodinné oslavy, do vlaku, na dovolenou… V galanterii totiž na mě vykoukla krásná duhová příze. „Z té by byl šátek!“ řekla jsem si. A tak jsem pátrala po internetu, kde jsem našla spoustu zajímavých návodů. Všechny mi ale přišly pro začátečníka, jako jsem já, příliš složité. Vytvořila jsem tedy dva velmi jednoduché – jeden na základě podobného zahlédnutého na netu a druhý podle šátku, co měla kamarádka na sobě.


Nadšení pro háčkování je nakažlivé, připravte se na to, že se vás okolí bude ptát na návod.

Pro uháčkování nejsou potřeba žádné speciální dovednosti. Vystačíte si v podstatě s řetízkovým okem a dlouhým sloupkem. Nic se nepočítá. Celkově jsem na uháčkování jednoho šátku potřebovala zhruba 18 hodin rozdělených do 3 týdnů.


Postup pro šátek A:

Na začátku uháčkujte 4 řetízková oka, která spojte pevným okem do kolečka. Nyní začněte háčkovat jednotlivé řady, které budete postupně rozšiřovat.

Vždy začněte 3 řetízkovými oky + 2 dlouhými sloupky do jednoho oka (u první řady píchejte doprostřed kolečka z řetízkových ok). Následně střídejte řadu, kdy háčkujete do každého oka dlouhý sloupek, s řadou, kde střídáte dlouhý sloupek do každého oka s řetízkovým okem. Uprostřed je nutné uháčkovat „most“ ze dvou řetízkových ok, aby vznikl cíp. Háčkujte, dokud vám nedojde příze.



Postup pro šátek B:

Na začátku uháčkujte 4 řetízková oka, která spojte pevným okem do kolečka. Nyní začněte háčkovat jednotlivé řady, které budete postupně rozšiřovat.

Vždy začněte 3 řetízkovými oky + 2 dlouhými sloupky do jednoho oka. U první řady píchejte doprostřed kolečka z řetízkových ok. V dalších řadách do první oka. U vějířku ze tří dlouhých sloupků, které budou následovat, je to jiné. Budete píchat do mezer mezi již uháčkovanými vějířky, nikoliv do ok. Uprostřed je nutné uháčkovat „most“ ze dvou řetízkových ok, aby vznikl cíp. Háčkujte, dokud vám nedojde příze.



Chyby, které jsem občas udělala a kvůli kterým jsem musela párat:

  • U šátku A jsem občas v rámci řady udělala obě dvě varianty jen sloupky x sloupek oko sloupek.

  • Na konci řady nezapomeňte tři dlouhé sloupky do opravdu posledního oka. Je to to horní ze tří řetízkových ok, které začínaly předchozí řadu.

  • U obou šátků jsem občas zapomněla na most ze dvou ok uprostřed.


Jak bude šátek velký?

Výsledná přibližná délka šátku samozřejmě záleží na délce použité příze. Při použití klubka hmotnosti cca 250–270 g pro háček 2,5–3,5 mm, návin cca 1000–1500 m, bude délka šátku (nejdelší strana) 180–200 cm, cíp (kratší strana) 80–90 cm.


Vyzkoušené značky duhových klubek:

YarnMellow a jejich duhové klubíčka Butterfly (50% bavlna, 50% akryl)

YarnArt a jejich duhová klubíčka Flowers (55% bavlna, 45% akryl)

  • Jednu nebo druhou značku seženete ve většině galanteriích případně na e-shopech s přízemi.

Kokonki (50% bavlna, 50% polyakryl nebo 50% merino, 50% polyakryl) - polský e-shop, který zboží posílá i do České republiky. Zkoušela jsem si tady i nechat namíchat své vlastní barvy.

ColorfulLmade čarovné klbká (50% bavlna, 50% polyakryl) - slovenský e-shop, který zboží posílá i do České republiky.

  • obě tyto značky nabízejí různé délky přízí v jedné barvě

Kolik nitek?

Můžete se setkat s tím, že od jedné barvy nabízí firma (třeba Kokonki nebo ColorfulLmade) více varianta zároveň co do počtu nitek příze (z kolika nitek je tvořeno vlákno).

Mám zkušenost s 3-nitkou (lehčí, řidší šátek) a 4 nitkou (teplejší, těžší a plnější šátek, můžete zvolit větší háček v porovnání s 3-nitkou).


Jaké složení?

Zvolte si dobře materiál a to podle toho, jak a kdy budete šátek nosit. Pokud jsem háčkovala šátek na zimu, zvolila jsem 4 nitku, háčkovala jsem hustě (menší háček 2,5 - 3) a občas sáhla po merinu, které krásně hřeje.

Letní šátky jsem většinou háčkovala ze směsi bavlny a polyakrylu, 3-nitky a sáhla po větším háčku (3 - 3,5 mm)


Na závěr malé doporučení k uvedeným přízím. V polovině jsem si je vždy přemotala do klubíčka, aby se mi nezacuchaly.


Povzbuzení na začátek

První krok je koupit si přízi, pak už se do toho dostanete. Věřte mi. Už jsem namotivovala tolik kamarádek a jejich dcer, že bych vám přála vidět tu krásnou paletu šátků, které vzniká. Že to není nic složitého dokládá i moje dcera Jasmína (tehdy v 11 letech), která se do háčkování pustila taky a už má svůj šátek a háčkuje další.


Že háčkování i ostatní ruční práce uklidňují už bylo dokázáno mnoha studiemi. Na mě to působí stejně. Ponořím se do svých myšlenek a nechávám je protékat hlavou zatímco moje ruce opakují naučené pohyby s háčkem a přízí.


Varování na konec

Na háčkování si lze vypěstovat závislost. Alespoň moje osoba je toho důkazem. Uháčkujete šátek sobě, dcerám... Pak darujete šátky všem ženským členům rodiny. Protože to taháte pořád s sebou, tak to naučíte i svoje kamarádky. Ukončíte tak debaty, kdy se jedna druhé díváte do očí... Teď trochu přeháním, ale je pravda, že jsem moc knih, od té doby, co háčkuji, nepřečetla a poslední šátek se mnou musel i na přechod Beskydami...


Háčkování je tak trochu závislost. Propadnete-li mu, budete tahat přízi a háček všude.


 




bottom of page