top of page

Jak uchovávat bylinky?


Když si posbíráte, nakoupíte nebo vypěstujete bylinky a hned je nezpracujete, můžete řešit dilema, jak je nejlépe uchovat. Co se osvědčilo mě?



Lednice

K uchování používám plastové krabičky s víkem. Připravím si bavlněný hadřík, který namočím ve studené vodě, vyždímám a dám na dno. Na něj pak položím ve studené vodě omyté bylinky (s úspěchem lze takto uchovávat i drobné ovoce jako jsou jahodu, borůvky nebo ostružiny). U bylinek nepodceňte probírku. Uvadlé nebo nahnědlé části musí pryč. Také nezapomeňte zastřihnout konce stonků. Ovoce pak důkladně proberte.


Pak už jen přiklopte a dejte do lednice. Mějte ovšem na paměti, že nic nevydrží věčně. Bylinky i ovoce pravidelně kontrolujte.


Mrazák

Do mrazáku si vždycky nasekám tři bylinky - libeček, kopr a petržel. S napěchovanou plastovou krabičkou každé bylinky vydržím až do jara. Fígl ve snadném dávkování je v tom, že bylinky nesmí být před nasekáním mokré. Když je mám ze zahrádky, tak je buď vůbec nemyji nebo je umyji a nechám zcela uschnout. Neslijí se tak do jedné kostky a jdou krásně lžíci dávkovat. Mějte ale na paměti, že z mrazáku nesmí být dlouho. Ideálně lžíci nabrat a hned zpátky.


Vím, že někdo bylinky dává do dávkovače na led s vodou. Ještě jsem to ale nezkoušela. Předchozí způsob mi přijde i co do úspory místa v mrazáku nejlepší.



Sušení

Bylinky si můžete i nasušit. Zatímco některým to na chuti a vůni neubere spíš naopak (dobromysl, tymián, rozmarýn, majoránka či šajvěj), jiné svou chuť téměř úplně ztratí (medvědí česnek, bazalka nebo koriandr). Pokud je chcete sušit volně, nikdy by to nemělo být na přímém slunci. Volte tmavé, suché, teplé a dobře větrané místo. Takové se špatně hledá, proto k sušení bylinek ráda používám buď vychládající troubu po pečení nebo sušičku. Čím rychleji je totiž usušíte, tím budou voňavější a méně ztratí na barvě.


Jak poznáte, že jsou bylinky usušené? Stonky budou praskat a když je dáte na chvíli do plastového pytlíku, neorosí se.


K uchování používám sklenice s víkem. Ideální je tmavé sklo. Já mám bylinky ve špajzu, kde moc světla není, takže mám sklenice čiré.



Protože mám bylinky u terasy, na kterou snadno vyjdu dveřmi z kuchyně, moc bylinky na vaření nesuším. Používám celoročně ty čerstvé. Většina z nich totiž přežije i mrazy. Pro inspiraci jsem vám ale vyfotila bylinky na čaj. Ten barevný je směs na kašel - třapatka nachová, sléz, topolovka, jitrocel a yzop.









Comments


bottom of page