top of page

Pomocníci

Chtěla bych vám představit moje pomocníky pro zdraví. Zvykla jsem si totiž pomocí nich čas od času doplňovat vitamíny a minerály. Nic nemůže nahradit pestrou stravu, jsou ale období v roce (i v životě), kdy je podle mého zcela na místě myslet na to, zda nemohu udělat víc. A když mi příroda nabízí pomocnou ruku, s vděkem se chytnu.


Tady jsem je všechny pěkně vyfotila a zleva vám je představím ;-)


Mák mi vždycky moc chutnal. Ono tělo asi dobře ví, po čem tak nějak instinktivně touží. Makový olej je v mé "lékárničce" kvůli tomu, že obsahuje velké množství vápníku a navíc v kombinaci s hořčíkem, který je pro jeho vstřebávání důležitý. Pro nejvyšší efekt by se měl užívat až v druhé polovině dne.

Je bohatý třeba na zinek, který je potřeba pro zdravé nehty a vlasy. Nejen že jsi ho občas dám "na lžičku", ale vylepšuji s ním i saláty a občas si z něho udělám vlasový zábal.

Chuť kmínu se ale v této variantě nezapře. Kúru s ním si ordinuji pokaždé, když mě začne trápit sezónní alergie. Zároveň mám odzkoušeno, že harmonizuje zažívání. Občas si ho berou s sebou na dovolenou.

Ve skutečnosti se vlastně nejedná o ocet. Vzniká jako vedlejší produkt při výrobě švestiček umeboshi. Ty já moc nemusím. Jejich slaná chuť je na mě příliš intenzivní. Umeocet ale používám v kuchyni často na dosolení pokrmů (neměly by se už vařit). Mám tak vždycky i dobrý pocit, že do jídla se díky němu dostane spoustu minerálů a živin. Pomáhá také harmonizovat zažívání a navrátit chuť k jídlu.

Pomáhá udržovat moji kůži zdravou, ladí hladinu cholesterolu a glukózy v krvi. Kromě toho obsahuje vyvážený poměr nenasyscených mastných kyselin omega 3 a 6.

Skleničku Vincentky si dávám, když se po ránu necítím úplně fit. Zároveň kromě spousty dalšího obsahuje jód.

Několikrát do týdne po ránu piji teplou vodu s citrónem, do které si rozmíchám lžíci melasy. A to hlavně kvůli nastartování organismu a železu. To se vstřebává hlavně ráno a v kombinaci s vitamínem C.

Především v době, kdy už je slunce v našich podmínkách příliš slabé a nad obzorem a začíná období nemocí, je důležité doplňovat vitamín D. Rybí tuk je velmi vhodný. A protože nejsem schopná ho pozřít v přirozené formě, kupuji si rybí tuk s příchutí citrónu.


Výše uvedené informace jsem si odzkoušela sama na sobě a své rodině. To co vyhovuje jednomu, nemusí vyhovovat druhému. Proto se řiďte svým vlastním instinktem a zkušenostmi. Pokud vám něco vyloženě nechutná, nenuťte se do toho.


Samozřejmě si nedávám vše najednou, oleje i ostatní střídám, občas zapomínám, neřídím se nějakým schématem.

 

Ve svých receptech se snažím používat co nejvíce biopotravin. Pokud to jde, nakupuji bez obalu. Přestože mám ve svém okolí několik biofarem, zahrad a obchůdků, které se snažím podporovat, nakupuji i v supermarketech. Někdy je z toho všeho pěkný konflikt v hlavě. Co je bio, je často balené. Co je lokální, nemusí být bio. Čerstvé bio je někdy v lepší kvalitě v supermarketech. A tak dále... Jak to řeším?


Hodně zeleniny a ovoce si vypěstuji sama, dostanu od rodiny či známých, následně zpracuji, zavařím, zamrazím nebo usuším. Na tom docela dost ujíždím a baví mě to.

bottom of page