top of page

Domácí modelína


Suroviny vystačí zhruba na půl kila modelíny


Domácí modelínu jsem doma s dětmi vyráběla už mnohokrát. Její hrací funkce jsou naprosto srovnatelné s tou drahou kupovanou. Přitom náklady na tu domací jsou pár kaček. Zkuste si svoji modelínu vyrobit třeba během svátků. Modelování je totiž skvělá relaxační činnost.



#pšeničnámouka polohrubá 150 g

#voda 300 ml

#sůl 75 g

#ocet 2 lžíce

#potravinářskébarvivo podle požadované intenzity

Barvivo lze přidat hned na začátku nebo vmíchat až do hotové modelíny podle toho, kolik modelíny od jaké barvy chcete. Osvědčilo se mi udělat modrou, červenou a žlutou. Z těch už pak smícháním dostanete ostatní odstíny.


Ve vodě smíchejte všechny uvedené suroviny a rozmixujte. Směs pak nalijte na pánev (ideálně wok) s nepřilnavým povrchem. Na středním plameni míchejte tak dlouho, dokud se vám ze směsi nestane koule. Celé to bude trvat pár minut. Výsledná modelína by se neměla lepit. Toho docílíte právě důkladným hnětením na horké pánvi. Pokud se modelína při práci lepí, vraťte ji zpět na pánev a ještě ji trochu prohřejte.


Celý postup opakujte tak dlouho, dokud nebudete mít požadovaný počet barev ;-)


Výsledná modelína nám vydržela celý rok v plastové krabici v lednici.


TIP: Udělejte si větší množství různých baren modelín nebo jen pár základních barev. Ty pak dejte dětem na smíchání a vytvoření nových barev.

 

Sledujte mě na sociálních sítích, ať vám nic neunikne. Jsem na FACEBOOKUi INSTAGRAMU.

bottom of page