top of page

Perník s červenou řepou


Množství na jeden plech


Tenhle perník vydrží krásně vláčný díky červené řepě. Ta mu dá i hezkou barvu. Byla jsem trochu nervózní, abych nejedla celý plech sama, ale dětem i přes počáteční nedůvěru "Mami, ty tam budeš dávat fakt řepu?" chutnal ;-)


#pšeničnámouka polohrubá 280 g

#vejce 3 kusy

#červenářepa 3 střední kusy

#máslo 80 g

#kakao 1 lžíce

Pokud si budete chtít udělat domácí perníkové koření, zde je recept.

#mléko 350 ml

#prášekdopečiva bezfosfátový 8 g


máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání plechu

Já použila rybízovou.

Místo čokolády, můžete použít i kokosový olej, který rozehřejete a vmícháte lžíci kakaa a lžíci moučkového cukru. Tak jsem to udělala já.


Neoloupanou řepu uvařte ve vodě doměkka. Podle velikosti to bude trvat hodinu až dvě.


Rozehřejte troubu na 170° C.


Vejce, rozehřáté máslo, olej a cukr několik minut šlehejte. Vychladlou řepu oloupejte a romixujte s mlékem. Suché suroviny (mouku, prášek do pečiva, perníkové koření a kakao) smíchejte dohromady. Nyní postupně smíchejte vše dohromady.


Plech si vymažte, vysypejte moukou a nalijte na něj těsto.


Pečte ve vyhřáté troubě zhruba 30 minut, dokud nebude zapíchnutá špejle suchá.


Čokoládu rozehřejte ve vodní lázni.


Perník rozdělte na poloviny. Jednu pomažte marmeládou a na ni přiklopte druhou. Navrch rozetřete čokoládu a nechte vychladnout.


Navrch jsem perník ještě ozdobila sušenými jedlými květy.


 

Ve svých receptech se snažím používat co nejvíce biopotravin. Pokud to jde, nakupuji bez obalu. Přestože mám ve svém okolí několik biofarem, zahrad a obchůdků, které se snažím podporovat, nakupuji i v supermarketech. Někdy je z toho všeho pěkný konflikt v hlavě. Co je bio, je často balené. Co je lokální, nemusí být bio. Čerstvé bio je někdy v lepší kvalitě v supermarketech. A tak dále... Jak to řeším?


Hodně zeleniny a ovoce si vypěstuji sama, dostanu od rodiny či známých, následně zpracuji, zavařím, zamrazím nebo usuším. Na tom docela dost ujíždím a baví mě to.

bottom of page