top of page

Domácí seitan

Hmotnost výsledného seitanu cca 500 g


Zkoušeli jste někdo doma vyrobit seitan? Pokud máte dost času, zkuste to. Je to docela zábavné s několika jeee! momenty ;-) Navíc váš výsledný seitan bude mnohonásobně levnější než ten kupovaný.


Kde seitan použijete? Třeba do veganské verze polévky Phở nebo do segedínského guláš či svíčkové.



#pšeničnámouka polohrubá 600 g

#pšeničnámouka celozrnná 200 g

#voda cca 500 ml


V míse smíchejte obě mouky s vodou a vypracujte hladké těsto. Zpracovávejte ho rukama tak dlouho, dokud nepůjde hezky od krajů mísy. Potrvá to asi 5 minut. Můžete také použít hnětení pomocí robota na střední rychlost. Hotové těsto nechce asi hodinu přikryté odpočívat.


Velkou mísu dejte do dřezu a pusťte do ní vlažnou vodu malým pramínkem. Do mísy dejte těsto a vymývejte z něj tak dlouho škrob tak dlouho, až zůstane jen čistý lepek. Vodu nechte pomalu vytékat z mísy. Bude to trvat asi čtvrt hodiny.


Musím vás dopředu upozornit, abyste neztráceli nervy. Já to dělám tak, že těsto jakoby ženu do jednoho místa. Chvílemi to vypadá beznadějně. Člověk si myslí, že se těsto neudrží pohromadě. Nebojte, nakonec z toho bude hezká koule. Bude o dost menší, ale zase se zhruba dvakrát zvětší následným vařením. Uvidíte.


Nyní si připravte tlakový hrnec. Pokud nemáte, nevadí, použijte obyčejný. Jen počítejte s delší dobou varu.


Do hrnce dejte libovolnou kombinaci surovin na vývar: odkrojky nebo rozkrojené celé mrkve, petržel, celer, jádřince z papriky, cibuli a česnek (neoloupené jen umyté a rozkrojené), koření jako pepř, bobkový list a nové koření, bylinky jako petržel, libeček, smil italský atd. Můžete přidat i další suroviny podle toho, do jakého jídla chcete seitan použít. Může to být i zázvor, čili, kari pasty, sójová omáčka, další koření. Seitan totiž přijme chuť použitých surovin.


Vybrané suroviny na vývar zalijte vodou a přidejte vymyté těsto rozdělené na poloviny a sůl. Vše by mělo být pod vodou. Počítejte s tím, že seitan opět nabyde.


Vařte 1 hodinu. Pokud nemáte tlakový hrnec, bude potřeba seitan vařit o mnoho déle. Asi 3-5 hodin. Že je seitan hotový, poznáte na řezu. Bude mít houbovitou konzistenci. Nedovařená místa jsou tužší a mazlavější. Pokud se to stane, nic se neděje. Dejte seitan ještě vařit.


Po uvaření uchovávejte v lednici. Pár dní vám vydrží. Také ho můžete zamrazit.




Comments


bottom of page