top of page

Salát z čočky beluga s restovaným mangoldem a fetou


Množství pro 2 osoby


Máte rádi čočku beluga? Já jo. Moc! Na zahrádce mi vyrostl mangold. Když ho totiž seříznete, začne na podzim zase pěkně obrážet. Tyhle mladé lístky jsou skvělé. Obzvláště restované na sezamovém oleji. No a feta? Ta nemůže být špatná na ničem. A k tomu tyhle bezvadný olivy z Řecka z mého milovaného bezobalového obchodu Kosí zob.



#čočka beluga 100 g v suchém stavu

Uvařit čočku není úplně sranda, když nevíte, na co si dát pozor. Předně se prý čočka nemá namáčet. Místo toho se má přivést k varu, vodu slít a opět zalít studenou vodou. Vařit bychom ji měli zásadně na mírném plameni a rozhodně se čočka nemá míchat, protože jinak budete mít z čočky spíš kaši. Také je dobré do vody před vařením přidat trochu soli. A to navzdory radám, že luštěniny se při vaření nesolí. Jen maličko. To aby se nevyplavila sůl, kterou má čočka přirozeně v sobě.

#mangold 200 g

#feta 100 g

#česnek 5 stroužků

#sezamovýolej 2 lžíce

#olivy zelené nebo černé - jaké vám chutnají 50 g

#pažitka na ozdobu


Čočku uvařte, osolte a nechte vychladnout.


Pokud nepoužíváte mladý mangold jako já ale starší, vyřízněte mu řapíky. Mangold pokrájejte a přelijte vroucí vodou. Za minutu slijte.


Rozpalte olej na pánvi a krátce na něm orestujte na plátky nakrájený česnek, pak přidejte mangold a chvíli opékejte. Osolte.


Připravte si talíře a na každý dejte porci mangoldu. Na mangold dejte vařenou čočku, zasypejte rozdrobenou fetou, olivami a nasekanou pažitkou.



 








bottom of page