top of page

Bezinkové želé

Množství zhruba na 6 středních skleniček


Původní recept na bezinkové želé mám od kamarádky Denisy. Trochu jsem si ho upravila. Bohužel se musím přiznat, že poslední roky jsem ho nedělala. Ne snad proto, že bych nechtěla, ale prostě nejsou bezinky. O víkendu jedeme na Šumavu, třeba tam na nějaké narazím...


Pokud se u vás vyskytují, neváhejte tento recept vyzkoušet. Je to pecka!


Tu získáte odšťavněním zhruba 1500 g bezinek (váha včetně stopek). Nejlepší jsou ty, které čerstvě přemrzly. Jsou hodně sladké.


#cukr 800 g

#agar vločky 7 g

#skořice mletá 1/2 lžičky

#hřebíček mletý špetka


Bezinkovou šťávu nalijte do velkého hrnce, přidejte agar a nechte asi hodinu nabobtnat. Poté přidejte ostatní suroviny kromě cukru a přiveďte k varu. Přisypte i cukr. Počkejte, až se rozpustí a pak vařte zhruba 3 minuty. Nakonec seberte pěnu.


Nalijte do horkých vyvařených skleniček, zavíčkujte a nechte vychladnout dnem vzhůru.


Pokud chcete mít jistotu, želé ještě zavařte.

 

Ve svých receptech se snažím používat co nejvíce biopotravin. Pokud to jde, nakupuji bez obalu. Přestože mám ve svém okolí několik biofarem, zahrad a obchůdků, které se snažím podporovat, nakupuji i v supermarketech. Někdy je z toho všeho pěkný konflikt v hlavě. Co je bio, je často balené. Co je lokální, nemusí být bio. Čerstvé bio je někdy v lepší kvalitě v supermarketech. A tak dále... Jak to řeším?


Hodně zeleniny a ovoce si vypěstuji sama, dostanu od rodiny či známých, následně zpracuji, zavařím, zamrazím nebo usuším. Na tom docela dost ujíždím a baví mě to.

bottom of page