top of page

Salát s brokolicí, ředkvičkami a avokádovým krémem

Množství pro 2 osoby


Dneska něco na odlehčení: křupavý salát s brokolicí a ředkvičkami s lahodným krémem z avokáda. Pokud byste si rádi dali salát jako hlavní jídlo, přidejte volské oko a třeba krajíček žitného chleba.



#ředkvičky 1 svazek


Brokolici rozdělte na růžičky, košťál oloupejte a nakrájejte na kousky. Vše zalijte vroucí vodou a nechte 2 minuty. Pak vodu slijte a propláchněte v ledové vodě. Brokolice tak zůstane krásně zelená.


Ředkvičky nakrájejte na plátky nebo na měsíčky a smíchejte s brokolicí. Zakapejte avokádovým olejem a posolte.


Nyní si připravte avokádový krém:

#avokádo 2 kusy

Možná pár tipů k nakupování avokád. Tím, co jíme, můžeme významně ovlivnit svět okolo sebe a tak i tady platí: všeho s mírou. Na pěstování avokáda se spotřebuje ohromné množství vody. Na spotřebu vody na produkci masa to pořád nemá, ale stejně... Třeba v Chile díky tomu hrozí velká ekologická katastrofa. Když už kupuji avokádo, vybírám ty, které se pěstují třeba ve Španělsku a jsou v biokvalitě. Jednou za čas mám možnost si objednat bio avokáda z Kréty přes můj oblíbený bezobalový obchod. Ty jsou pak pecka! Většinou dorazí tvrdá a musí se nechat dozrát. Jak na to? Dejte je do papírového pytlíku spolu se zralým jablkem a nechte je při pokojové teplotě dojít. Zabere to zhruba 3 dny. Zbylá si uchovejte v chladu zabalené do novin nebo do jiného papíru každé zvlášť. Vydrží tak hodně dlouho. Pokud chcete naopak koupit zralé avokádo, zkuste se podívat pod stopku. Barva dužiny by měla být zelenožlutá. Zelená je nezralá a hnědá přezrálá.

#citrón 1 kus

#hořčice hrubozrnná 1 vrchovatá lžička


Zralá avokáda dejte do vysoké úzké nádoby, zakapejte šťávou z citrónu a přidejte lžičku hořčice. Vše rozmixujte tyčovým mixérem.



Na ozdobu ještě nasucho na pánvi opražte pár dýňových semínek.


TIP: Pokud byste si rádi dali salát jako hlavní jídlo, přidejte volské oko a třeba krajíček žitného chleba.









bottom of page