top of page

Buchtičky s vanilkovým krémem


Množství pro 4 osoby


Buchtičky s vanilkovým krémem je jedno z jídel, které pokaždé u našich dětí vyvolá reakci: Jóóóóó! A tak jim ho s radostí občas uvařím. Cukr jsem oproti klasickým receptů stáhla na třetinu a výsledek je podle mě sladký tak akorát.


Na buchtičkové těsto:

#špaldovámouka celozrnná jemně mletá 150 g

#pšeničnámouka hladká 180 g

#droždí instantní 6 g

#vejce 1 kus

#máslo 90 g


Na pomazání:

#máslo 20 g


Vanilkový krém

#žloutek 2 kusy


Máslo nechte rozehřát a smíchejte ho s mlékem a s vejcem, které rozšlehejte. Všechny suché suroviny na těsto smíchejte v míse a pak přidejte tekuté. Důkladně vypracujte hladké a vláčné těsto a nechte ho na teplém místě přikryté hodinou kynout.


Máslo s olejem smíchejte dohromady a nechte rozpustit.


Vyhřejte troubu na 160 °C. Vykynuté těsto vyklopte na pomoučněný vál a ještě propracujte. Těsto je řidší, ale nebojte, pěkně se s ním pracuje, pokud máte mouku na válu. Nožem odkrajujte kousky a tvarujte kuličky/buchtičky a dávejte je do vymazaného pekáčku nebo zapékací mísy jednu vedle druhé. Každou ještě pomažte zvlášť a dejte péci na 25 minut.


Nyní si připravte vanilkový krém. Smetanu s mlékem smíchejte dohromady. Přidejte i cukr, škrob, esenci a žloutky a metličkou rozšlehejte. Přiveďte krém k varu a za stálého šlehání vařte na mírném plameni 5 minut.


Pokud se buchtičky povedly, bude to u vás vypadat takto:



bottom of page