top of page

Cizrnový salát se sušenými rajčaty

Množství pro 4-5 osob


Lehký salát z cizrny, sušených rajčat, jalapeños a rukoly je plný chuti. Je ideální pro letní horké dny. Dá se jíst jak vychlazený tak teplý ihned po uvaření cizrny. Záleží jen na vás.


Dá se také skvěle kombinovat s houbami s jarní cibulkou, které jsem dělala nedávno a stále se k nim vracím ;-) Pochutnáte si na něm ale i s kváskovým chlebem.


#cizrna 450 g uvařené

Tomuto množství odpovídá přibližně 160 g cizrny v suchém stavu. Cizrnu namočte přes noc, ale klidně i přes dvě. Jen nezapomeňte vyměnit vodu. Tu pak slijte. Cizrnu zalijte čistou vodou tak, aby přesahovala alespoň o 2 cm nad okraj a vařte v papiňáku 45 minut spolu se lžičkou #majoránka#majoránka. Prý potom cizrna tolik nenadýmá. Pokud nemáte papiňák, vařte v hrnci hodinu a půl. Vodu rozhodně nevylévejte. Je plná bílkovin a bude se vám hodit do ostatních jídel. Cizrnu, kterou hned nespotřebujte, nasypte do krabiček a zamrazte na příště. Zamrazte i zmíněný vývar.

#sušenárajčata 120 g (netto)

#jalapeños nakládaná 100 g (netto)

Já použila jak domácí sušená rajčátka tak jalapeños. Pokud se vám v létě urodí obojího, doporučuji rajčata také nasušit a naložit do oleje. Recept na jalapeños najdete zde.

#rukola 100 g

#olivovýolej několik lžic

sůl


Sušená rajčata a jalapeños nakrájejte na kousky. Rukolové lístky překrojte. Smíchejte vše s uvařenou cizrnou, zakapejte olejem (můžete použít i ten z naložených rajčat) a dosolte.


 

Ve svých receptech se snažím používat co nejvíce biopotravin. Pokud to jde, nakupuji bez obalu. Přestože mám ve svém okolí několik -), zahrad a obchůdků, které se snažím podporovat, nakupuji i v supermarketech. Někdy je z toho všeho pěkný konflikt v hlavě. Co je bio, je často balené. Co je lokální, nemusí být bio. Čerstvé bio je někdy v lepší kvalitě v supermarketech. A tak dále... Jak to řeším?


Hodně zeleniny a ovoce si vypěstuji sama, dostanu od rodiny či známých, následně zpracuji, zavařím, zamrazím nebo usuším. Na tom docela dost ujíždím a baví mě to.

Comentários


bottom of page