top of page

Domácí fleky


Množství pro 2 osoby


Fleky jsou základem mnoha variant jídel. Uvařit je není těžké, jen to chce čas. Těsto je hodně tuhé a tím pádem není rozválení taková brnkačka. Když už fleky budete dělat, udělejte si hned dvojitou dávku a polovinu si usušte na příště. Nebo z poloviny nakrájejte tenké nudle do polévky do zásoby.

#špaldovámouka polohrubá 180 g

#vejce velikost M 3 kusy


Mouku vysypte do mísy a přidejte vejce. Prsty promíchejte a pak pomocí dlaní vypracujte hladké těsto. Bude tužší. Těsto pak rozválejte na plát zhruba 1-2 mm tlustý. Bude se vám to lépe dělat, když necháte viset plát těsta přes okraj linky. Fleky nakrájejte velkým ostrým nožem na čtverečky.


Nyní máte dvě možnosti, buď fleky uvaříte, nebo je necháte usušit a použijete jindy.


Vařte v osolené vodě zhruba 3-5 minut podle tloušťky fleků. Po uvaření je slijte a přidejte lžíci oleje, aby se neslepily.


TIP: Někdy nahrazuji část obilné mouky luštěninovou (cizrnovou, hrachovou, z červené čočky, hraškou). Výsledné těstoviny mají pak vyšší podíl bílkovin.


 

Ve svých receptech se snažím používat co nejvíce biopotravin. Pokud to jde, nakupuji bez obalu. Přestože mám ve svém okolí několik biofarem, zahrad a obchůdků, které se snažím podporovat, nakupuji i v supermarketech. Někdy je z toho všeho pěkný konflikt v hlavě. Co je bio, je často balené. Co je lokální, nemusí být bio. Čerstvé bio je někdy v lepší kvalitě v supermarketech. A tak dále... Jak to řeším?


Hodně zeleniny a ovoce si vypěstuji sama, dostanu od rodiny či známých, následně zpracuji, zavařím, zamrazím nebo usuším. Na tom docela dost ujíždím a baví mě to.

bottom of page