top of page

Dýňové noky se šalvějí

Množství pro 3 osoby


Zkombinovala jsem poslední dýni z loňské úrody, první vajíčko, které mi snesly naše slepičky, voňavou šalvěj a jeden z mých nejoblíbenějších sýrů - švýcarský Appenzeller a vznikly tyhle skvělý noky.


#dýněhokkaido 385 g neoloupané ale vydlabané

Co se semínky? Vyberta ta plná a buclatá a opražte na suché pánvi. Bude to trvat asi 5 minut. Dobře se loupají pomocí nože.

#sýr Appenzeller 160 g

Jedná se o vyzrálejší švýcarský tvrdý sýr. Máme ho doma rádi a to nejen proto, že pokaždé když jedeme do Švýcarska, tak se zastavíme v jejich sýrárně. Seženete ho v dobrých obchodech se sýry. V Berouně v Bonté ho mají ;-) Pokud ho budete chtít něcím nahradit, sáhněte tedy po nějakém výraznějším tvrdém sýru.

#špaldovámouka polohrubá 350 g

#vejce 1 kus

#máslo 70 g

#olivovýolej 8 lžíce

#šalvěj 8 listů


Vydlabanou dýni nakrájejte na větší kusy a dejte na 20 minut péct do trouby při 200° C. Pak ji dejte do mixéru a rozmixujte s vejcem, změklým máslem a polovinou sýra. Pokud nemáte větší mixér, kam by se vám vše vešlo, dýni rozmačkejte a smíchejte s máslem, vejcem a nastrouhaným sýrem najemno. Přidejte i sůl, pepř a mouku a vypracujte hladké těsto, které dejte na 2 hodinky do ledničky.


Dejte vařit vodu do velkého hrnce. Řádně ji osolte.


Těsto rozdělte na 4 díly a každý vyválejte na lehce pomoučněném vále na zhruba 20 cm dlouhé válečky. Válečky nakrájejte nožem na stejné dílky a dejte do vroucí vody. Jakmile nok vyplave, je hotový, vyndejte ho. Bude to trvat asi 2 minuty.


Uvařené noky vyndavejte do mísy, zakapejte polovinou olivového oleje a přiklopte, aby nevystydly.


Z lístků šalvěje odstraňte tuhý řapík, nakrájejte je na nudličky a osmažte na zbytku olivovém oleje do křupava. Stačí minutka. Promíchejte s noky.


Na talíři posypte nastrouhaným sýrem Appenzeller.


 


Nechtěli byste si se mnou zavařit? Pořádám i kurzy! Tady je inspirace, nebo vymyslíme kurz na míru speciálně pro vás?


Sledujte mě na sociálních sítích, ať vám nic neunikne. Jsem na FACEBOOKU i INSTAGRAMU.



Comments


bottom of page