top of page

Jahodové knedlíky

Množství pro 5 osob


Vůbec nevím, proč jsem se vaření jahodových knedlíků tak bála. Není to zas tak složité. Nejrizikovější fáze je balení jahod do tvarohového těsta. Když si ale hlídáte, abyste měli pořád pomoučněné ruce, jde to dobře. Dneska jsem uspokojila celou rodinu - někdo měl knedlíky jako hlavní jídlo a někdo jako dezert.

#jahody 25 kusů

#tvaroh plnotučný 800 g

#špaldová polohrubá mouka 400 g do těsta + cca 200 g na pomoučnění válu

Množství mouky se může měnit podle konzistence tvarohu.

#vejce 4 kusy

sůl


#datlovýsirup 4 lžíce

#cukr moučka 5 lžiček

#máslo 50 g


Do větší mísy dejte mouku, vejce, tvaroh a špetku soli. Vypracujete těsto. Bude poměrně lepivé, ale nebojte se toho. Na vál si dejte hojně mouky a vyklopte na ni těsto. Rozdělte ho na 25 stejných dílů.


Dejte vařit vodu do velkého hrnce. Nezapomeňte ji osolit.


Z každého dílu těsta udělejte placičku, do které zabalte po jedné jahodě. Snažte se držet více pomoučněnou vnější stranu, aby se vám dobře pracovalo. Vnitřní se pak krásně přilepí k jahodě. Až budete mít zhruba polovinu knedlíků, dejte je vařit do vroucí osolené vody na 7 minut.


Mezitím si připravte zbytek knedlíků. Nechte je čekat na pomoučněném vále nebo talíři, ať se nepřilepí.


Během vaření druhé várky si připravte zakysanou smetanu. Vmíchejte do ní datlový sirup. Bude pak krásně narůžovělá! Rozpusťte si máslo.


Knedlíky zdobte zakysanou smetanou, pokapejte trochou másla a posypejte zlehka cukrem.



 

Ve svých receptech se snažím používat co nejvíce biopotravin. Pokud to jde, nakupuji bez obalu. Přestože mám ve svém okolí několik -), zahrad a obchůdků, které se snažím podporovat, nakupuji i v supermarketech. Někdy je z toho všeho pěkný konflikt v hlavě. Co je bio, je často balené. Co je lokální, nemusí být bio. Čerstvé bio je někdy v lepší kvalitě v supermarketech. A tak dále... Jak to řeším?


Hodně zeleniny a ovoce si vypěstuji sama, dostanu od rodiny či známých, následně zpracuji, zavařím, zamrazím nebo usuším. Na tom docela dost ujíždím a baví mě to.

bottom of page