top of page

Jednoduchý závin


Množství pro 2 záviny na 1 plech


Můj zdroj celozrnného listového těsta bohužel vyschl, a tak jsem zkoušela několik různých receptů na těsto na závin, až jsem zůstala u tohoto. Dlouho jsem upravovala poměry, aby těsto bylo křehké a zároveň pevné. Tím, že v tomto případě použijete jen celozrnnou mouku, vůbec z ničeho neslevujete. Ba naopak!


A náplň? Jen jablka, trochu másla, případně cukru a skořice. Jakmile přidám rozinky a oříšky, vyřadím tím v naší rodině automaticky děti ze zájemců o štrůdl :-)



Těsto:

#špaldovámouka celozrnná jemně mletá 420 g

#vejce 1 kus

#máslo 180 g


Náplň:

#jablka 1000 g

#skořice 1 lžíce

#cukr 100 g

Hodně ale záleží na sladkosti jablek, když jsou jablka sladká dost, nedávám cukr žádný.


#vejce na potření


Jablkům vykrojte jádřince a nakrájejte na kousky. Nemusíte je loupat. Přidejte máslo a na pánvi chvíli restujte, až jablka pustí vodu a ta se následně vypaří. Bude to trvat zhruba 10 minut. Vmíchejte skořici a nechte odklopené vychladnout


Ze surovin na těsto vypracujte v míse těsto. Bude řídké, ale po půl hodině v lednici se s ním bude pracovat skvěle.


Vyndejte vychlazené těsto z lednice a zapněte troubu na 190° C.


Těsto rozdělte na půl. Z každé poloviny bude jeden závin. Doprostřed plátu z těsta dejte polovinu jablečné směsi, případně pocukrujte a zaviňte. Nejdřív kratší konec a pak delší. Závin přesuňte na plech vystlaný pečící fólií. Potřete rozšlehaným vejcem.


Pečte v troubě zhruba 20 minut. Ideální je závin péci večer a krájet až ráno. Vyhnete se tak rozpadání těsta a vytékání náplně. Ale chápu, že ne pokaždé je to možné ;-)





bottom of page