top of page

Koláče s ovocem

Množství na 8 koláčů na dva plechy


Pamatujete, jak jsem vám u kolajdy psala, že jsem jako malá nemusela chuť kopru. Stejné to bylo i u rebarbory a angreštu. I tady se to ale nějak změnilo. Koláče s rebarborou, višněmi a angreštem jsem zkusila poprvé až dneska. Všechno tohle ovoce je pěkně kyselé, ale výsledek je perfektní díky drobence z vloček, semínek a kokosu. To, že je jedly i moje děti, svědčí o tom, že se kyselého ovoce na pečení není třeba obávat ;-)





#špaldovámouka celozrnná jemně mletá 250 g

#pšeničnámouka hladká 50 g

#pšeničnámouka hrubá 100 g

#mléko 200 ml

#med 100 g

#máslo 120 g

#vejce 2 kusy (jedno na pomazání krajů koláčů)

#droždí půl kostky

#sůl špetka


#rebarbora 300 g neoloupaných stonků bez listů

#angrešt 200 g

#višně 300 g

Ale můžete samozřejmě použít i jinou kombinaci. Záleží, co vám zrovna dozrává nebo máte doma. Co třeba #rybíz v kombinaci s #borůvky?


Drobenka:

#kokos strouhaný 30 g

#cukr třtinový namletý 50 g

#máslo 40 g


Všechny suroviny na těsto (včetně změklého másla) nasypejte do mísy a důkladně rozmíchejte. Hněťte několik minut. Těsto se začne odlepovat od krajů a bude krásně vláčné. Nechte na teplém místě hodinu kynout.


Mezitím si připravte ovoce a drobenku. Ovoce odpeckujte ho a nakrájejte na kousky. Rebarboru napřed oloupejte. Všechny suroviny na drobenku smíchejte dohromady a prsty rozdrobte na drobenku.


Těsto vyklopte na pomoučněný vál. Zapněte troubu na 200 °C. Bude řídké, ale nemělo by se lepit. Rozdělte na 8 nebo více dílů a prsty vytvarujte koláče. Pomažte kraje rozšlehaným vejcem. Ovoce poklaďte na koláče a zasypejte drobenkou.


Pečte ve vyhřáté troubě 18 minut. Hotové koláče ještě lehce pocukrujte moučkovým cukrem.




 

Líbí se vám moje recepty, ale netroufnete si na ně sami? Chtěli byste se je se mnou naučit? Třeba i s vašimi přáteli? Napište mi na zuzana.citkova@gmail.com a vymyslíme kurz šitý přímo na míru vám. Nebo se mrkněte na aktuální nabídku kurzů vaření. Ve svých receptech se snažím používat co nejvíce biopotravin. Pokud to jde, nakupuji bez obalu. Přestože mám ve svém okolí několik biofarem, zahrad a obchůdků, které se snažím podporovat, nakupuji i v supermarketech. Někdy je z toho všeho pěkný konflikt v hlavě. Co je bio, je často balené. Co je lokální, nemusí být bio. Čerstvé bio je někdy v lepší kvalitě v supermarketech. A tak dále... Jak to řeším? Hodně zeleniny a ovoce si vypěstuji sama, dostanu od rodiny či známých, následně zpracuji, zavařím, zamrazím nebo usuším. Na tom docela dost ujíždím a baví mě to. Sledujte mě na sociálních sítích, ať vám nic neunikne. Jsem na FACEBOOKU i INSTAGRAMU.

bottom of page