top of page

Makovník

Množství vystačí na zapékací formu o průměru 30 cm nebo udělejte dvojnásobné množství na celý plech


Tenhle makový koláč alias makovník nám doslova mizí pod rukama. Než jsem stihla udělat citrónovou polevu, byla polovina pryč. Tenhle recept obsahuje mouku, ale pokud si budete chtít upéct bezlepkovou variantu, mrkněte na tenhle mandlový makovník.

#mák mletý 200 g

#špaldovámouka polohrubá 60 g

#cukr 100 g

#máslo 150 g

#vejce 1 kus

#vanilkovýcukr 10 g nebo pár kapek #vanilkovéesence

#prášekdopečiva bezfosfátový 12 g


máslo a hrubá nebo polohrubá mouka na vymazání a vysypání formy/plechu


Troubu předehřejte na 180° C.


Máslo rozpusťte a smíchejte s mlékem. Přidejte vejce a cukr a důkladně rozmíchejte. V míse si smíchejte mák, mouku i prášek do pečiva. Tekuté i sypké suroviny smíchejte dohromady a nalijte do vymazané a vysypané formy.


Pečte zhruba 30 minut.


Na citrónovou polevu smíchejte níže uvedené suroviny a rozetřete na vychladlý koláč a nechte ztuhnout.


#citrón šťáva z 1 kusu

#cukr moučka 100 g

 

Ve svých receptech se snažím používat co nejvíce biopotravin. Pokud to jde, nakupuji bez obalu. Přestože mám ve svém okolí několik biofarem, zahrad a obchůdků, které se snažím podporovat, nakupuji i v supermarketech. Někdy je z toho všeho pěkný konflikt v hlavě. Co je bio, je často balené. Co je lokální, nemusí být bio. Čerstvé bio je někdy v lepší kvalitě v supermarketech. A tak dále... Jak to řeším?


Hodně zeleniny a ovoce si vypěstuji sama, dostanu od rodiny či známých, následně zpracuji, zavařím, zamrazím nebo usuším. Na tom docela dost ujíždím a baví mě to.

bottom of page