top of page

Mazanec

Množství na 1 bochánek (na fotce je trojitá dávka)


Děláte doma mazance s rozinkami nebo bez? Těch, co je mají rádi s, je asi hodně málo. I já patřím k této menšině. U nás doma jsem ale vždycky přehlasována, takže je máme opět bez rozinek. Takový velikonoční mazanec je prý nepostradatelná součást Bílé soboty.


#špaldovámouka polohrubá 250 g

#pšeničnámouka hladká 170 g

#cukr 50 g

Dělám mazanec úplně bez másla. Chutná nám tak. Pokud ale máslo vyžadujete, nahraďte rozpuštěným část mléka.

#vejce 1 kus (žloutek do těsta, bílek na potření)

#citrón nastrouhaná kůra z poloviny (chemicky neošetřený, bio)

#sůl špetka

#mandle pár kusu nasekaných nebo nastrouhaných na plátky na ozdobu

#rozinky polovinu hrsti

Rozinky jsou velké téma. U nás bych je v mazanci jedla jen já a ostatní je vyndavají, takže je do mazance vůbec nedávám, ale pokud je máte rádi, přidejte je do těsta při zadělávání. Každopádně pokud je nedáváte, přidejte trochu cukru.



Z droždí, několika lžic vlažného mléka, trochu cukru a 100 g mouky nechte v přikryté míse vzejít na teplém místě kvásek.


Do něj pak dejte zbylé suroviny (bílek si nechte stranou na pomazání) a vypracujte hladké a vláčné těsto. Pokud máte robota, použijte ho. Pokud ne, zapojte svaly nebo partnera :-) Ideálně byste měli hníst alespoň 10 minut. Těsto by se mělo přestat lepit na stěny mísy.


Nyní nechte kynout. Je možné nechat těsto vykynout na teplém místě za hodinu nebo v lednici přes noc. Osobně mám radši pomalejší kynutí přes noc. Osvědčilo se mi to a navíc budete mazanec ráno čerstvě upečený.


Předehřejte si troubu na 170° C.


Z těsta vytvarujte bochánek tak, že okraje budete v ruce hrnout dovnitř. Pak bochánek ještě pěkně upravte dokulata na vále. Dejte ho na plech vystlaný pečícím papírem nebo fólií. Nechte ještě kynout přikryté utěrkou (cca 20 minut) a pak potřete bílkem a posypejte sekanými mandličkami.


Pečte v troubě zhruba 30 minut. Hotové mazance nechte vychladnout na mřížce.




Comments


bottom of page