top of page

Mazanec

Množství na 1 bochánek (na fotce je trojitá dávka)


Děláte doma mazance s rozinkami nebo bez? Těch, co je mají rádi s, je asi hodně málo. I já patřím k této menšině. U nás doma jsem ale vždycky přehlasována, takže je máme opet bez rozinek. Takový velikonoční mazanec je prý nepostradatelná součást Bílé soboty.

#špaldovámouka polohrubá 250 g

#pšeničnámouka hladká 170 g

#cukr 50 g

Dělám mazanec úplně bez másla. Chutná nám tak. Pokud ale máslo vyžadujete, nahraďte rozpuštěným část mléka.

#vejce 1 kus (žloutek do těsta, bílek na potření)

#citrón nastrouhaná kůra z poloviny (chemicky neošetřený, bio)

sůl špetka

#mandle pár kusu nasekaných nebo nastrouhaných na plátky na ozdobu


#rozinky polovinu hrsti

Rozinky jsou velké téma. U nás bych je v mazanci jedla jen já a ostatní je vyndavají, takže je do mazance vůbec nedávám, ale pokud je máte rádi, přidejte je do těsta při zadělávání. Každopádně pokud je nedáváte, přidejte trochu cukru.



Z droždí, několika lžic vlažného mléka, trochu cukru a 100 g mouky nechte v přikryté míse vzejít na teplém místě kvásek.


Do něj pak dejte zbylé suroviny (bílek si nechte stranou na pomazání) a vypracujte hladké a vláčné těsto. Pokud máte robota, použijte ho. Pokud ne, zapojte svaly nebo partnera :-) Ideálně byste měli hníst alespoň 10 minut. Těsto by se mělo přestat lepit na stěny mísy.


Nyní nechte kynout. Je možné nechat těsto vykynout na teplém místě za hodinu nebo v lednici přes noc. Osobně mám radši pomalejší kynutí přes noc. Osvědčilo se mi to a navíc budete mazanec ráno čerstvě upečený.


Předehřejte si troubu na 170° C.


Z těsta vytvarujte bochánek tak, že okraje budete v ruce hrnout dovnitř. Pak bochánek ještě pěkně upravte dokulata na vále. Dejte ho na plech vystlaný pečícím papírem nebo fólií. Nechte ještě kynout přikryté utěrkou (cca 20 minut) a pak potřete bílkem a posypejte sekanými mandličkami.


Pečte v troubě zhruba 30 minut. Hotové mazance nechte vychladnout na mřížce.

 

Ve svých receptech se snažím používat co nejvíce biopotravin. Pokud to jde, nakupuji bez obalu. Přestože mám ve svém okolí několik biofarem, zahrad a obchůdků, které se snažím podporovat, nakupuji i v supermarketech. Někdy je z toho všeho pěkný konflikt v hlavě. Co je bio, je často balené. Co je lokální, nemusí být bio. Čerstvé bio je někdy v lepší kvalitě v supermarketech. A tak dále... Jak to řeším?


Hodně zeleniny a ovoce si vypěstuji sama, dostanu od rodiny či známých, následně zpracuji, zavařím, zamrazím nebo usuším. Na tom docela dost ujíždím a baví mě to.

bottom of page