top of page

Levandulové paličky


Zpracovat levanduli do takovýchto krásný paliček mě a moje holčičky naučila před lety kamarádka Jarka. Každý rok si jich doma pár uděláme. Věšíme si je do šatníků nebo jen tak nad postel. Stačí pak jen promnout a pokojem se rozvoní vůně pro sladké sny.


A co s levandulí v kuchyni? Zdobím s ní dorty nebo třeba tenhle veganský cheesecake, peču s ní sušenky a dělám z ní i sirup. Pokud si doma vyrábíte provensálské koření podle původního receptu z Francie, levandule tam nepatří, za velkou louží jí tam ale dávají, takže záleží na každého chuti.



#levandule delší stonky v lichém počtu

#stuha tenká nebo #krajka trojnásobné délky než je délka stonku levandule


Pracujte s čerstvou levandulí.

Ta se dobře ohýbá. Ideální je začít třeba s 9 stonky a pak postupně zkoušet větší počet.


Levanduli zbavte lístků a rozvětvení květů po celé délce a nechce jen hlavní květ nahoře, tak jak to vidíte na fotce. V této fázi nemusíte zastřihovat konce. To uděláte až na konci.


Teď přijde na řadu stužka/krajka

Kytičku svažte pod květem tak, aby vám na jedné straně koukala 1/3 délky stužky/krajky a na druhém 2/3.







Kytičku si obraťte, aby květy směřovaly dolů a stonky nahoru. Stonky ohněte přes květy také směrem dolů.


Jako po spirále

Kratší konec stužky/krajky schovejte doprostřed květů a nechte ho směřovat dolů. Druhým delším koncem teď bude omotávat a schovávat květy levandule dovnitř. Je to praktické, protože pak nebudou moci vypadávat, až palička uschne.


Na střídačku jeden stonek nechte před stužkou/krajkou a druhý schovejte. To proto je důležité mít lichý počet. Abychom jeli se stužkou/krajkou pěkně cik cak jako po spirále až dolů.


Kde je možné udělat chybu?

Jakmile se dostanete do bodu, kdy budete chtít schovat stonek a on už bude schovaný v řadě nad, něco jste udělali špatně a je nutné se vrátit.


Možná to na první pohled vypadá složitě, ale jakmile si jednu paličku zkusíte, uvidíte, že je to není žádná věda.


Až se dostanete s obplétáním až na konec květů, máte několik možností. Buď paličku zakončíte a uděláte mašličku, nebo budete pokračovat ještě na části stonků nebo dojedete až dolů.


Místo mašličky na konci, můžete ze stužky udělat i poutko na zavěšení.


Stonky si na konci zastřihněte do stejné délky.





TIP: Budete-li se nudit, můžete zkusit i dvoj nebo trojnásobky lichých počtů stonků (třeba 2x9, 3x11, 2x13, 3x15... ) a to co jsem popsala, že budete dělat s jednotlivými stonky, budete dělat s dvěmi nebo třemi najednou.




 



bottom of page