top of page

Posvícenské koláče

Množství na tři plechy


Koláče na posvícení jsem dělala dneska poprvé. I povedly se! Fakt! U takového pořádného posvícenského koláče se nesmí šetřit na náplni. Dole najdete návod, jak připravit poctivé koláče plné chuti, ale ne příliš sladké. To aby nezanikla chuť použitých surovin: máku, tvarohu a švestek.



Těsto na koláče:

#špaldovámouka celozrnná jemně mletá 250 g

#pšeničnámouka hladká 50 g

#pšeničnámouka hrubá 100 g

#mléko 200 ml

#med 100 g

#máslo 120 g

#vejce 2 kusy (jedno na pomazání krajů koláčů)

#droždí půl kostky

špetka soli


Všechny suroviny na těsto (včetně změklého másla) dejte do mísy a důkladně rozmíchejte. Hněťte několik minut. Těsto se začne odlepovat od krajů a bude krásně vláčné. Nechte na teplém místě hodinu kynout.


Pak si připravte náplně na koláče:

Makovou

#mák 250 g

Mák namelte spolu s cukrem a dejte do hrnce. Zalijte mlékem a přidejte vanilkovou esenci. Přiveďte k varu, stáhněte a nechte chvíli stát.


Tvarohovou:

#tvaroh plnotučný 400 g

#vejce kus

Tvaroh rozmíchejte se žloutkem, cukrem a muškátovým květem. Nakonec přidejte sníh z bílku.


Povidlovou

#švestky pečené (recept najdete tady) 400 g

#rum 1 lžíce

Švestky rozmixujte do hladka a přidejte koření a rum.


Ještě budete potřebovat #hrozinky a #mandle na ozdobu.


Těsto vyklopte na pomoučněný vál. Zapněte troubu na 200 °C. Bude řídké, ale nemělo by se lepit. Rozdělte ho na 6 stejných dílů. Na plech patří dva. Buď dejte dva stejně velké koláče šikmo na plech nebo jeden ještě rozdělte na půl a udělejte jeden velký a dva menší koláče na plech. Koláče tvarujte pomocí rukou. Okraj udělejte mírně silnější ale stačí jen opravdu mírně. Kraje ještě potřete rozšlehaným vejcem.


No a pak už si jen vyhrát z náplní. Já dělám kruhy od kraje doprostřed. Někdo rozdělí výseče podle náplně. Na nanášení jsem použila pytlíky s prostřihnutým krajem.


Pečte ve vyhřáté troubě 18 minut.


bottom of page