top of page

Rajčatová polévka

Množství pro 6 osob


Rajčatová polévka v té nejkrémovější variantě. Občas v receptech píšu, že je možné místo zeleninového vývaru použít vodu. Tady by to nefungovalo. Je nutné předem udělat poctivý vývar, na který jsem také přiložila recept. Víte, že nejlepší je ze slupek a zbytků okrájené zeleniny?

#sekanárajčata sladká čerstvá, zavařená, zamražená nebo z plechovky 700 g

#skořice celá 1 kus

#rýže basmati 130 g (množství v suchém stavu) uvařit podle tohoto receptu

#cibule 1 střední kus

#umeocet 2 lžíce

sůl

Pokud máte výkonný mixér, není nic jednoduššího, než si rostlinnou smetanu připravit doma. Já velmi ráda používám kešu nebo mandle (musí se předem namočit). Hrst ořechů dejte do mixéru, zalijte vlažnou vodou tak, abyste dosáhli celkového objemu 200 ml, přidejte špetku soli a rozmixujte dohladka.

#petržel hladkolistá nebo kudrnka hrst


Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostky. Dejte ji spolu s olejem do hrnce a opékejte dokud nezesklovatí. Pak přidejte rajčata a skořici a duste zhruba 15 minut. Zalijte vývarem a chvíli povařte. Vypněte plotýnku a polévku dochuťte octem, zjemněte smetanou, přidejte uvařenou rýži a na závěr dosolte. Nyní důkladně rozmixujte.


Podávejte s nasekanou petrželkou nebo jinými jarními planými bylinkami (mladým jitrocelem, řebříčkem, jetelíčkem, bršlicí atd.).

 

Ve svých receptech se snažím používat co nejvíce biopotravin. Pokud to jde, nakupuji bez obalu. Přestože mám ve svém okolí několik biofarem, zahrad a obchůdků, které se snažím podporovat, nakupuji i v supermarketech. Někdy je z toho všeho pěkný konflikt v hlavě. Co je bio, je často balené. Co je lokální, nemusí být bio. Čerstvé bio je někdy v lepší kvalitě v supermarketech. A tak dále... Jak to řeším?


Hodně zeleniny a ovoce si vypěstuji sama, dostanu od rodiny či známých, následně zpracuji, zavařím, zamrazím nebo usuším. Na tom docela dost ujíždím a baví mě to.

bottom of page