top of page

Sirup z jitrocele a modřínu

Množství na 2 litrové sklenice


Domácí sirup z jitrocele a modřínových výhonků proti kašli vyrobíte jednoduše. Níže jsem vám sepsala návod.

Vždy když sbírám bylinky ve volné přírodě, dávám pozor na to, abych jedné rostlině nevzala příliš. Pokud vyrazíte do lesa na modřínové výhonky, sbírejte je jen ze spodních větví a z každého stromu pár. Pak to strom ani nepozná. A nezapomeňte poděkovat...



#modřín výhonky 150 g

#jitrocel listy 200 g

#cukr 600 g


Pokud sbíráte v čisté lokalitě, nemusíte bylinky ani omývat. Tak to dělám já. Pokud ale máte pocit, že to bez opláchnutí nedáte, samozřejmě omyjte. Pak ale nechte bylinky oschnout.



Nasbíraný jitrocel i modřín nechte pár hodin zavadnout. Připravte si sklenice, které jste raději předem vyvařte a nechte důkladně vyschnout. Já ráda používám ty s patentním uzávěrem. Rozdělte si bylinky i cukr na dvě poloviny.


Trochu jitrocelu natrhejte na kousky a vložte do sklenice, na něj dejte trochu výhonků a zasypte 3 lžícemi cukru, střídejte tak dlouho, až spotřebujete všechny bylinky i cukr. Poslední by měla jít vrstva cukru. Zavřené sklenice dejte na okno, aby na něj mohlo svítit slunce. Po pár počkejte, až se rozpustí všechen cukr. Výsledný sirup slijte do skleničky. Nezapomeňte bylinky vyždímat. Uchovávejte v lednici a užívejte po lžičkách při kašli.





bottom of page