top of page

Švestkové knedlíky s mákem

Pro 6 osob


Lepší osud pro každou spadlou švestku! Co třeba knedlíky z bramborového těsta plněné švestkami a posypané mákem? Letní klasika, která nesnese moc obměn. Přece jen jsem ale jednu vymyslela, aby byl recept o trochu lehčí. Podívejte.



#brambory 900 g

#pšeničnámouka hrubá 300 g

#špaldovámouka polohrubá 200 g

#vejce 3 kusy

2 špetky soli


#švestky 16 kusů

#med 150 ml

#mák 100 g

#cukr 1 lžíce


1. den: Vyberte zhruba stejně velké brambory a uvařte je ve slupce. Slijte.


2. den: Švestky odpeckujte a dejte vařit vodu do velkého hrnce. Přidejte špetku soli.


Voda by měla čekat na knedlíky ne knedlíky na vodu.


Brambory oloupejte a nastrouhejte do jemném struhadle. Dejte na vál a přisypte hrubou mouku, špetku soli a do důlku uprostřed rozklepněte vejce. Vypracujte vláčné těsto.


Teď musíte pracovat rychle, protože těsto má tendenci řídnout.


Na vál si vysypte polohrubou mouku. Budete ji dávat pod těsto při práci. Rozdělte na poloviny. Jednu nechte stranou a z té druhé udělejte 8 stejně velkých dílů. Z každého udělejte placičku a zabalte do ní švestku. Nakonec mírně poválejte v mouce, aby byl knedlíky pěkně kulaté a ve vodě se nepřilepily k sobe. Dejte je do vařící vody, přiklopte a stáhněte plamen. Vařte 8 minut. Mezitím si připravte druhou várku knedlíků.

Knedlíky vyndejte do mísy a na několika místech je propíchněte. Během vaření druhé várky si umelte mák s trochou cukru a připravte med. Každý knedlík posypte hojně mákem a pokapejte medem. Kdo ovšem vyžaduje úplnou klasiku omastí máslem.

bottom of page