top of page

Šveskové koláče s mákem

Množství na 8 koláčů na dva plechy


Baboletní klasika mého života. Nejlepší dělá samozřejmě moje mamka, ale zkusila jsem se přiblížit ;-) Recept na těsto je stejné jako už jsem dávala na koláče s višněmi, angreštem a rebarborou. Bude se vám zdát příliš řídké. Je to tak v pořádku. Nemělo by se lepit. Stačí pomoučněnými prsty vytvarovat na plechu koláče. Žádné válení.



#špaldovámouka celozrnná jemně mletá 250 g

#pšeničnámouka hladká 50 g

#pšeničnámouka hrubá 100 g

#mléko 200 ml

#med 100 g

#máslo 120 g

#vejce 2 kusy (jedno na pomazání krajů koláčů)

#droždí půl kostky

#sůl špetka


#švestky 40 kusů (cca 600 g nevyloupaných)

#mák mletý 100 g

Já použila švestkový, ale můžete sáhnout i po datlovém nebo jakémkoliv jiném. Jde o to, aby pod švestičkami bylo něco sladkého a šťavnatého. Pokud máte švestky hodně zralé, nemusíte vlastně dávat nic.


Všechny suroviny na těsto (včetně změklého nebo nastrouhaného másla) dejte do mísy a důkladně rozmíchejte. Hněťte několik minut. Těsto se začne odlepovat od krajů a bude krásně vláčné. Nechte na teplém místě hodinu kynout.


Mezitím vypeckujte švestky a přepulte je. Zapněte troubu na 200 °C.


Těsto vyklopte na pomoučněný vál. Bude řídké, ale nemělo by se lepit. Rozdělte na 8 nebo více dílů a prsty na plechu vystlaném pečící fólií nebo papírem vytvarujte koláče. Na každý koláč rozetřete švestkový nebo datlový sirup v množství odpovídající zhruba jedné polévkové lžíci. Kraje vynechte. Ty potřete rozšlehaným vejcem.


Pokud děláte 8 koláčů, dejte na každý 5 švestek nakrojenou stranou nahoru. Zatlačte je do těsta. Na švestky pak nasypte díl mletého máku.


Pečte ve vyhřáté troubě 18 minut.




bottom of page