top of page

Špagety se sýrovou omáčkou

Množství pro 2 osoby


Nikdy nevyhazujte tvrdé kraje od sýrů. Hodí se totiž skvěle na sýrovou omáčku na pastu! Skvěle se hodí sýry jako Parmazán, Appenzeller, Gruyère, Grana Padano. Italské hospodyňky to tak dělají. Sýry můžete kombinovat mezi sebou a přidat samozřejmě i Goudu, Eidam, Maasdam...



#špagety špaldové celozrnné 200 g (v suchém stavu)


Dejte si vařit vodu na špagety do velkého hrnce a řádně ji osolte. Jakmile voda vře, přidejte špagety, zamíchejte a vařte tak dlouho, jak uvádí výrobce na obalu. Špagety by neměli být rozvařené. Ještě trochu dojdou v omáčce. Až budete špagety slévat, nechce si trochu vody stranou.


Pokračujeme bešamelem:

#máslo 30 g

#špaldovámouka celozrnná jemně mletá 1 lžic

#mléko 250 ml

#sýr 100 g nastrouhaný nebo nasekaný najemno

Skvěle se hodí i kraje tvrdých sýrů Parmazán, Appenzeller, Gruyèr, Grana Padano. Italské hospodyňky to tak dělají. Dávají si je stranou a pak je používají do sýrových omáček. Sýry můžete kombinovat mezi sebou a přidat samozřejmě i Goudu, Eidam, Maasdam...

#pepř může být černý i bílý


V rendlíku rozpusťte máslo, přidejte mouku a za stálého míchání restujte přibližně minutu. Přidejte mléko a metličkou rozmíchejte. Přiveďte k varu a vařte na mírném plameni za občasného míchání 5 minut. Postupně přidávejte nastrouhaný sýr, míchejte a vařte dalších 10 minut. Na konci osolte. Pozor sýr můžete být slaný dost. Ochutnávejte. Na konci dochuťte čerstvě nemletým pepřem a muškátovým oříškem.


Uvařené špagety smíchejte se sýrovou omáčkou. Bude-li omáčka příliš hustá, můžete naředit vodou, kterou jste si nechali stranou po slití špaget. Nechce přiklopené stát 5 minut, aby se vše pěkně propojilo a pak nandejte na talíř.


Posypejte nasekanou petrželí nebo jinou oblíbenou bylinkou: oregáno, jarní cibulka...





bottom of page