top of page

Medvědí zelené nudle

Množství pro 4 osoby


Čas na medvědí česnek přichází v mém okolí většinou s dubnem. Naše děti si tyhle široké nudle, ochucené právě medvědím česnekem, moc oblíbily. Pokud jste nikdy domácí těstoviny nedělali, je čas. Tohle je totiž pecka.


Až půjdete na medvědí česnek, myslete prosím na to, že byste ho neměli sekat srpem nebo kosou. Trhejte z každé rostliny pár listů. Jen tak se může rostlina vzpamatovat. V posledních letech jsem bohužel pár takových posekaných míst viděla.


Jak medvědí česnek zpracovávám já? Nasekám ho nahrubo a dávám ho do plastových krabiček, které stohuji na sebe do mrazáku. Většinou si jich víc než 4 nedělám. Také si udělám jednu dvě malé skleničky pesta. To je tak akorát, co potřebuji na rok. A na sbírání sebou beru většinou chleba a máslo a paseme se k tomu :-)


#medvědíčesnek nasekaný 140 g (mražený nebo čerstvý)

#vejce 2 kusy

#špaldovámouka celozrnná jemně mletá 340 g

Podle potřeby mouku případně ještě přidejte nebo naopak uberte.

#olivovýolej 4 lžíce

#sýr Grano Padano / Parmazán / Pecorino Romano nasekaný 100 g

a pár listů čerstvého medvědího česneku nebo bazalky na ozdobu


TIP: Pokud nemáte v okolí medvědí česnek, použijte kopřivy (nejdříve se musí spařit horkou vodou), špenát nebo mladou bršlici kozí nohu. Obojí mám vyzkoušené, výborné!


Místo sýra můžete vyzkoušet i veganský parmazán.


Medvědí česnek nasekejte nahrubo, přidejte vejce a rozmixujte na hladký krém. Přendejte do větší mísy a přidejte mouku. Pozor, nesolte! Solí se až voda, ve které se nudle vaří. Pomocí ruky těsto zpracujte. Dejte si načas. Pokud bude těsto pěkně vypracované, nebude se nám při vyvalování lepit.


Těsto nechte chvilku odpočívat.


Kápněte si na ruku pár kapek olivovém oleje a rozetřete ho na dřevěný vál, na kterém budete nudle válet. Stačí opravdu jen slaboučká vrstvička. Jen, aby byl povrch trošičku mastný. Vyklopte těsto na vál, rozdělte ho na 4 kusy a každý vyválejte na placku silnou asi 1 mm. Při válení několikrát těsto otočte. Pokud se lepí, zapracujte ještě trochu mouky.


Až budete mít placku dost tenkou, nakrájejte ji na zhruba 5 mm široké nudle (pokud si netroufáte nožem, skvělé je rádýlko na pizzu). Zlehka nudle posypejte moukou a proházejte je s ní, aby se neslepily. Nudle vařte zhruba 4 minuty v osolené vodě.


Uvařené nudle zakapejte olivovým olejem, posypte sýrem a dochuťte nasekaným čerstvým medvědím česnekem, nebo použijte jako já bazalku.



 

Ve svých receptech se snažím používat co nejvíce biopotravin. Pokud to jde, nakupuji bez obalu. Přestože mám ve svém okolí několik biofarem, zahrad a obchůdků, které se snažím podporovat, nakupuji i v supermarketech. Někdy je z toho všeho pěkný konflikt v hlavě. Co je bio, je často balené. Co je lokální, nemusí být bio. Čerstvé bio je někdy v lepší kvalitě v supermarketech. A tak dále... Jak to řeším?


Hodně zeleniny a ovoce si vypěstuji sama, dostanu od rodiny či známých, následně zpracuji, zavařím, zamrazím nebo usuším. Na tom docela dost ujíždím a baví mě to.

bottom of page