top of page

Borůvkové knedlíky z kynutého těsta

Množství pro 4 - 5 osob


Dneska jsem měla premiéru s borůvkovými knedlíky. Děti se mi vrátily z tábora, kde podle pohledů vařili výborně, a tak jsem měla laťku posazenou dost vysoko. Řekla jsem si, že borůvkovými knedlíky bych mohla zabodovat.


V minulosti jsem se jim ale raději vyhýbala a vždycky z těchto úžasných letních darů lesa udělala koláč... Ukázalo se, že jsem se bála úplně zbytečně. Povedly se skvěle. Ani jedna borůvka ve vodě, ani jeden zdrcnutý knedlík a ve finále plná bříška celé rodiny



#špaldovámouka polohrubá 500 g

#vejce 1 ks

#droždí čerstvé 10 g

#sůl špetka

#cukr lžička


TIP: Vál si pomažte slabounkou vrstvou slunečnicového oleje. Nebudete ho pak potřebovat pomoučit. Až budete dělat knedlíky, lépe se vám budou bez mouky na válu zavírat/spoj bude lépe držet a knedlík se vám ve vodě neotevře.


Mouku prosejte do mísy, udělejte v ní důlek a přidejte vejce, vlažné mléko, lžičku cukru a rozdrobené droždí. Vidličkou trochu zamíchejte s horní vrstvou mouky a nechte vzejít kvásek (cca 10 minut). Poté vypracujte vláčné těsto. Nejdříve vše smíchejte v míse hnětačkou, pak přidejte i sůl, vyklopte na vál a pokračujete pomocí rukou. Těsto by nemělo lepit. Pro lepší vypracování s ním můžete i několikrát o vál bouchnout. Uvidíte, jak pěkně se těsto vypracuje. Těsto přendejte opět do mísy, přiklopte a nechte ho vykynout tak, aby zdvojnásobilo svůj objem. Bude to trval zhruba 30 minut podle teploty.



#borůvky 300 ml

#cukr podle potřeby


Borůvky můžete a nemusíte prosypat cukrem. Záleží na vaší preferenci a také tom, jak jsou borůvky sladké.


Dejte si vařit vodu do velkého hrnce.



Těsto vyklopte opět na vál. Pokud ho nemáte pomazaný, budete muset podsypávat moukou. Vyválejte ho na placku o tloušťce zhruba jeden centrimetr. Pomocí rádýlka ho nakrájejte na 20 dílků. Každý vezměte do dlaně, udělejte z něj mističku a naplňte borůvkami. Kraje pečlivě spojte k sobě a "zaštípejte", aby se knedlík ve vodě neotevřel a borůvky vám nevyplavaly z knedlíku ven. Knedlíky nechte ještě trochu dokynout naplněné. Stačí 8 minut.



Takto velké knedlíky vařte pod pokličkou v mírně klokotající vodě 7 minut, pokud je budete dělat menší, uberte a naopak. Knedlíky lze také vařit v parní troubě. Zkoušela jsem obojí a funguje to skvěle. V troubě stačí 5 minut.


#máslo 70 g


Máslo rozpusťte a dejte do mísy. Do ní pak vyndejte knedlíky z vody a ihned je propíchejte vidličkou. Sice z nich trochu vyteče šťáva, ale nesrazí se, což se stane, když to neuděláte.


A nyní servírujete!


Níže najdete seznam, čím vším jsme je zdobili my = rozuměj, každý člen rodiny si knedlíky ozdobil jinak podle sebe ;-)


#smetana ke šlehání - ušlehat a na konci přidat lžičku moučkového cukru a pak borůvek pro barvu

#zakysanásmetana přislazená nebo ne

#tvaroh ve vaničce ať už nízkotučný nebo plnotučný

#tvaroh strouhaný nebo "drobivý"

#máslo nám stačí to, ve kterém jsou hotové knedlíky v míse, ale můžete také ještě přidat

#borůvky na finální ozdobu

#moučkovýcukr já si dělám svůj vlastní. Proto je na fotce hnědý ;-) Rozmixuji jednoduše tmavý cukr v mixéru.

#datlovýsirup pokud chcete sladit, ale nechcete používat cukr


TIP: Dvojnásobné množství, uvařit, mrazák a mít oběd třeba za měsíc, dva, tři? Což? ;-)



 



bottom of page