top of page

Čatný ze zelených rajčat a cibule

Množství na 10 menších skleniček


Také nepoužíváte na zahrádce na rajčata chemii? Pak vám možná v těchto dnech začínají plesnivět. Je čas jednat a zachránit, co se dá. Udělejte si čatný (chutney) ze zelených rajčat a cibule. Použijete ho k tvrdým sýrům (masožrouti k masu) nebo ho můžete přimíchat do salátu a skvěle ho tak dochutit. Osvědčilo se také jako pikantní příloha k pečené zelenině nebo slaným koláčům.




Zelená rajčata se běžně v kuchyni používají. Kvůli obsahu toxické látky solanin ale vybírejte jen slabě zelená rajčata nebo ta, která už jdou lehce do oranžova. Ty ho obsahují jen velmi málo. Ideální je zelená rajčata nasbírat a dát je do mísy, přiklopit a nechat je za oknem den dva. Přidejte k nim zralé jablko nebo zralé rajče. Množství solaninu tak významně klesne. V každém případě pak platí, že se to s čatným nemá přehánět, neměli byste sníst víc než 100 g zelených rajčat, tedy třeba celou skleničku za den.


#cibule 2000 g

#papriky pálivé 200 g

#jablka 400 g

sůl 3 lžičky

#mletýzázvor 2 lžičky

#divokárajčata zralá mistička

#ocet 500 ml


Cibuli oloupejte rozkrojte a nakrájejte na půlkolečka.


Tady si dovolím malou vychytávku. Pokud krájíte takové množství cibule, vezměte si na oči plavecké brýle ;-) Nebudete vůbec slzet. Ondra mě vyfotil, ale fotku vám neukážu :-))).


Rajčata nakrájejte na osminky. Paprikám a jablkům vykrojte jádřince a také nakrájejte.

Cibuli chvíli opékejte na oleji až zesklovatí a pak přidejte rajčata, papriky a jablka. Opékejte dokud vše nepustí šťávu, pak stáhněte plamen, přidejte všechny ostatní suroviny (cukr na pánvičce rozpusťte na karamel) a vařte zhruba půl hodiny. Nandejte horké do sklenic a zavařte.


 

Líbí se vám moje recepty, ale netroufnete si na ně sami? Chtěli byste se je se mnou naučit? Třeba i s vašimi přáteli? Napište mi na zuzana.citkova@gmail.com a vymyslíme kurz šitý přímo na míru vám. Nebo se mrkněte na aktuální nabídku kurzů vaření. Ve svých receptech se snažím používat co nejvíce biopotravin. Pokud to jde, nakupuji bez obalu. Přestože mám ve svém okolí několik biofarem, zahrad a obchůdků, které se snažím podporovat, nakupuji i v supermarketech. Někdy je z toho všeho pěkný konflikt v hlavě. Co je bio, je často balené. Co je lokální, nemusí být bio. Čerstvé bio je někdy v lepší kvalitě v supermarketech. A tak dále... Jak to řeším? Hodně zeleniny a ovoce si vypěstuji sama, dostanu od rodiny či známých, následně zpracuji, zavařím, zamrazím nebo usuším. Na tom docela dost ujíždím a baví mě to. Sledujte mě na sociálních sítích, ať vám nic neunikne. Jsem na FACEBOOKU i INSTAGRAMU.


bottom of page