top of page

Čokoládovo-karobový dort

Množství na střední dortovou formu průměr 26 cm. Nebo použijte menší 20 cm formu a pečte ve dvou várkách jako já.


Mám ráda čokoládu a mám ráda i karob. Každá z těchto surovin chutná jinak a dají se zaměňovat. Dohromady jsou ale podle mě nejlepší. Zkuste to a uvidíte. Recept na tenhle dort může být skvělá příležitost. Je krásně mechový s výraznou chutí, která uspokojí to toho největšího milovníka čokolády.


Navíc jsem si při pečení moc nelámala hlavu s krémem a udělala extra jednoduchý z čerstvého sýra a čokoládového krému.


#špaldovámouka polohrubá 450 g

#pšeničnámouka polohrubá 200 g

#voda horká 250 ml

#jedlásoda 1 vrchovatá lžička

#máslo změklé 200 g

#vejce 3 kusy


Nejdříve rozšlehejte karobový prášek v horké vodě. Nechte chladnout a zapněte troubu na 180 °C. Formu vymažte máslem.


Mouky prosejte do velké mísy a smíchejte s jednou sodou. Máslo a cukr rozšlehejte na krém. Vejce rozšlehejte v další míse. Postupně přimíchávejte všechny uvedené suroviny. Pěkně na střídačku suché a mokré, až vznikne hladké dortové těsto.


To nalijte do formy a pečte tak dlouho, dokud nebude zapíchnutá špejle suchá (asi 40 minut). Dort nechte na mřížce zchladnout - ideálně do druhého dne. Lépe se s ním pak manipuluje.


Na krém budete potřebovat:

#čerstvýsýr typu Lučina 600 g

Při výběru čokoládového krému si dávám obzvlášť záležet. Vybírám ten, který je certifikovaný jako bio a ideálně i fairtrade a neobsahuje palmový tuk. Není to úplně jednoduché, ale pár osvědčených značek už na seznamu mám. Zvolená hořkost/sladkost čokoládového krému ovlivní výslednou chuť stejně jako slanost sýra. Nebojte se toho ale. V kombinaci s čerstvým ovocem to bude pecka!


Sýr i krém jednoduše smíchejte dohromady pomocí stěrky. Krém naplňte do zdobícího pytlíku.


Dort rozkrojte a promažte 1/3 krému. Zbylý krém naneste pomocí pytlíku v linkách po obvodu a nakonec i nahoru a rozetřete nožem.


Ozdobte čerstvým ovocem.




Dočetli jste až sem?

Líbil se vám článek?

Pomohl vám?


Můžete mě podpořit tím, že za něj zaplatíte. Částka je volitelná.


Stačí načíst tento kód pro platbu v mobilním bankovnictví.


Děkuji



 

Líbí se vám moje recepty, ale netroufnete si na ně sami? Chtěli byste se je se mnou naučit? Třeba i s vašimi přáteli? Napište mi na zuzana.citkova@gmail.com a vymyslíme kurz šitý přímo na míru vám. Nebo se mrkněte na aktuální nabídku kurzů vaření.


Ve svých receptech se snažím používat co nejvíce biopotravin. Pokud to jde, nakupuji bez obalu. Přestože mám ve svém okolí několik biofarem, zahrad a obchůdků, které se snažím podporovat, nakupuji i v supermarketech. Někdy je z toho všeho pěkný konflikt v hlavě. Co je bio, je často balené. Co je lokální, nemusí být bio. Čerstvé bio je někdy v lepší kvalitě v supermarketech. A tak dále... Jak to řeším?


Hodně zeleniny a ovoce si vypěstuji sama, dostanu od rodiny či známých, následně zpracuji, zavařím, zamrazím nebo usuším. Na tom docela dost ujíždím a baví mě to.


Sledujte mě na sociálních sítích, ať vám nic neunikne. Jsem na FACEBOOKU i INSTAGRAMU.

Comments


bottom of page