top of page

Čokoládový dort

Množství na malou formu 17 cm / průměr

Dvojnásobné množství na formu 26 cm / průměr


Na tomhle dortu miluju kombinaci korpusu z hořké čokolády s krémem z čokolády mléčné, který je navíc podtrhnutý lehce slanou chutí díky tomu, že je připravený z čerstvého sýra.


Korpus vychází z mého receptu na čokoládový fondant. Dort je vhodný i pro úplně začátečníky, kteří pečou svůj první dort.



Korpus:

#kakaovémáslo 80 g + trocha na vymazání formiček

Já ho měla od Veroniky z KusKakaa. Je to poměrně luxusní surovina a je možné ji nahradit klasickým máslem, ale pro vzácné příležitosti se určitě hodí.

#čokoláda hořká 70% kakaa 120 g

#vejce 2 kusy

#žloutek 2 kusy

#cukr 100 g

#kardamom mletý 1/2 lžičky

#rýžovámouka hladká 40 g

#jedlásoda 1/2 lžičky

#kakao prášek na vysypání formiček


Troubu předehřejte na 180° C.


Čokoládu a máslo dejte rozehřát do vodní lázně.


Formu vymažte máslem a vysypte kakaem.


Vejce a žloutek vyšlehejte s cukrem dohladka. Přidejte rozpuštenou čokoládu s máslem (neměla by být horká), mletý kardamon a pomocí stěrky zamíchejte. Nakonec přidejte i rýžovou mouku.


Přidání sody je volitelné. Není v receptu úplně potřeba. Vůbec totiž nevadí, když bude korpus hutnější. Pokud ale máte rádi dorty spíše nadýchanější, do těsta ji přidejte rozmíchanou s moukou.



Směs nalijte do formy a dejte péci na 20 minut. Pak ihned vyndejte z trouby a nechte ve formě ještě 2-3 minutky stát. Poté vyklopte.


Ideální je, když si korpus upečete den dopředu. Bude se vám s ním lépe pracovat. V tom případě ho nezapomeňte po vychladnutí zabalit do fólie nebo přiklopit.



Krém:

#čerstvýsýr typu Lučina / Philadelphia 500 g

Čerstvý sýr lze nahradit třeba #mascarpone. Krém nebude slaný a paradoxně do něj bude potřeba přidat trochu cukru. Přidávejte postupně a ochutnávejte.

#čokoláda mléčná 150 g


Čokoládu rozehřejte ve vodní lázni a jednoduše smíchejte se sýrem dohromady pomocí stěrky.

Korpus podélně rozkrojte v polovině. Spodní díl dejte zpět do formy a naneste třetinu krému. Pak přiklopte druhou polovinou a opět namažte třetinou krému. Nechte v lednici alespoň hodiny ztuhnout.


Pak pomocí karty/stěrky dort objeďte a formu otevřete. Dort si přendejte na kartón nebo dortovou podložku. Poslední třetinu krému použijte na boky dortu.


Máte hotovo? Dort přendejte na podnos.


Ještě ho můžete ozdobit šlehačkou a čerstvým ovocem nebo květinami.


 




bottom of page