top of page

Croissanty

Množství na 10 - 14 croissantů na 2 plechy


Vždycky jsem si myslela, že udělat domácí croissanty je hotová věda. Není. Jen je to náročnější na čas. Třeba těsto jsem nechala kynout přes noc. Výsledek ale stojí zato. Uvedené množství je na zhruba 10 - 14 croissantů. Určitě použijte raději dva plechy. Hodně totiž nabydou, tak aby se vám nespojily. Udělat ale můžete hned dvojnásobné množství těsta a z poloviny si ještě upéct závin.


#pšeničnámouka hladká 250 g

#máslo 150 g

#mléko 175 ml

#cukr 20 g

#droždí instantní 8 g

#sůl 3 g

#vejce na potření

Mouku (50 g si nechte stranou) přesejte do mísy a přidejte droždí, mléko, cukr a sůl. Vypracujte pomocí měchačky hladké těsto. Zabere vám to asi 10 minut. Pokud máte robota, využijte ho. Poté pokračujte rukama. Těsto poprašte moukou a hněťte tak dlouho, dokud nebude těsto lepit a nebude potřeba přidat další mouku. Pokračujte, až zapracujte všechnu mouku (cca 5 minut). Čas je opravdu důležitý. Jen tak bude těsto krásně hladké a zlepší se pekařské vlastnosti mouky. Pokud používáte biomouku jako já, platí to dvojnásob. Četli jste už můj článek o biomoukách?

Těsto nechte v míse, dejte do lednice a nechte kynout přes noc. Současně si z lednice vyndejte máslo a nechte ho do rána změknout.


Druhý den přendejte těsto na pomoučněný vál, rozválejte a doprostřed položte máslo. Nožem ho rozetřete po těstě a přeložte přes něj těsto tak, aby bylo celé schované - jako psaníčko ;-)


Nyní těsto přeložte a opět rozválejte. A znovu a znovu a znovu... Celkem jsem ho překládala zhruba 10x. Nyní vyválejte pruh těsta asi 25 cm široký. Dlouhým nožem nakrájejte na úzké trojúhelníčky. Konce také využijte a do tvaru trojúlehníčku ještě dotvarujte ;-) Na krátké straně ještě trojúhelníčky nakrojte a rolujte do croissantů. Cípek byl měl zůstat vespod, aby se croissant nerozbaloval. Nakonec je na plechu všechny potřete rozšlehaným vejcem.


Croissanty nechte ještě 30 - 40 minut kynout a pak pečte 18 minut při 200° C.







Comentários


bottom of page