top of page

Dýňová polévka


Množství pro 4 osoby


Dýňová polévka je podzimní klasika, kterou dělá každý na trochu jiný způsob. Já dýni i ostatní zeleninu napřed upeču. Polévce to dá úplně jinou chuť, než kdybych ji přidala hned na začátku. Taky ji mám ráda pořádně hustou a bez zbytečných serepetiček. Zkrátka chci si v ní vychutnat chuť podzimu. Zkuste to taky.



#dýně hokkaido 600 g

#mrkev 200 g

#česnek 8 stroužků

#cibule 1 větší kus

#kešu 40 g

#dýňovýolej 2 lžíce

#zeleninovývývar nebo voda 800 - 1000 ml

#bazalka pár lístků


Troubu předehřejte na 180 °C.


Dýni rozkrojte a vydlabejte semínka. Nemusíte ji loupat, protože hokkaido má slupku, která vařením a pečením změkne. Nakrájejte ji na měsíčky asi centimetr široké a dejte na plech vyslaný pečící fólií/papírem. Přidejte i na měsíčky nakrájenou cibuli a na kolečka nakrájenou mrkev. Pečte 30 minut. Na plech dejte i stroužky česneku a kostičky oloupaného zázvoru a pečte ještě 10 minut. Troubu vypněte a zeleninu tam nechte ještě 10 minut dojít.


Opečenou zeleninu zalijte horkým vývarem, přijdete i kešu, bazalku, dýňový olej a osolte. Rozmixujte dohladka výkonným mixérem.


Pokud ho nemáte, použijte tyčový mixér. V tom případě ale kešu předem chvíli povařte ve vývaru a rozmixovanou polévku ještě propasírujete.


TIP: Pokud použijte thajskou bazalku a polévku dochutíte kokosovým mlékem, získá asijský šmrnc!


 


Nechtěli byste si se mnou zavařit? Pořádám i kurzy! Tady je inspirace, nebo vymyslíme kurz na míru speciálně pro vás?


Sledujte mě na sociálních sítích, ať vám nic neunikne. Jsem na FACEBOOKU i INSTAGRAMU.




bottom of page