top of page

Fialkový sirup

Množství na zhruba 1,5 l sirupu


Sirup z fialek mi už tolikrát proklouznul mezi prsty. Vždycky jsem netrefila tu pravou dobu a ony mi odkvetly dřív, že jsem se na ně vypravila. Letos mě ale včas inspirovala moje kamarádka Denisa. Na obrázku vidíte dvě barvy a tím pádem i chutě fialkového sirupu. Pomocí citrónové šťávy můžete totiž ovlivnit výslednou barvu a samozřejmě i kyselost. Pozor ale, i pár kapek šťávy barvu úplně změní. Na začátku byste měli mít modrou nebo modrofialovou barvu. Přidáváním kyselého se barva začne měnit z modré přes fialovou až na růžovou. Zkoušejte, ochutnávejte a testujte, až budete mít tu svou nejlepší variantu. Rozhodně ale k tomu přizvěte děti!



#fialky květy 50 g

#voda 1000 ml

#cukr 1000 g

Pokud nechcete přijít o zářivou barvu, použijte bílý. Hnědý ji strhne a chuťově sirup trochu posune. Záleží na vaší preferenci.

#citrón šťáva z něj podle požadované barvy a kyselosti sirupu

Můžete použít i kyselinu citrónovou.


V čisté přírodě nasbírejte fialkové květy. 50 g je zhruba tolik, kolik se vám jich vejde do poloviny pytlíku od mouky.


Květy dejte do mísy a případně ještě otrhejte stonky. Zalijte převařenou horkou vodou, přiklopte a nechte do vychladnutí louhovat.




Mezitím si připravte lahve. Vymyjte je horkou vodou a nalijte do první trochu vysokoprocentního alkoholu. Slivovice je ideální. Láhev zavíčkujte a propláchněte zatřepáním a přelijte do další. Postup

opakujte, než si vydesinfikujete všechny připravené láhve.


Fialkový výluh přeceďte přes jemné sítko do hrnce, květy vymačkejte a přidejte cukr. Zahřejte a cukr míchejte dokud se nerozpustí. A nyní přichází na řadu alchymie. Zavolejte děti!!!


Pomocí citrónové šťávy můžete totiž ovlivnit výslednou barvu a samozřejmě i kyselost. Přidávejte opravdu jen maličkaté množství. I pár kapek šťávy (případně pár zrnek kyseliny citrónové) barvu úplně změní. Na začátku byste měli mít modrou nebo modrofialovou barvu. Přidáváním kyselého se barva začne měnit na růžovou. Zkoušejte, ochutnávejte a testujte, až budete mít tu svou nejlepší variantu. Nebo si variant udělejte víc ;-)


Horký sirup plňte do lahví, ihned zavíčkujte a pokud nebudete uchovávat v lednici, ještě pro jistotu zavařte.





bottom of page