top of page

Jidášky

Množství na 3 plechy


Od medu lepkavé kynuté Jidášky by se měly pojídat během dopoledne na Zelený čtvrtek. Poslední dobou se mi osvědčilo pomalé kynutí přes noc, proto dávám recept už dneska, abyste si je mohli večer zadělat a zítra jíst.

#pšeničnámouka hladká 300 g

#špaldovámouka celozrnná jemně mletá 300 g

#máslo 60 g

#droždí čerstvé 22 g

#smetana ke šlehání 100 g

#cukr 70 g

#vejce 1 kus

#žloutek 1 kus

#sůl lžička


na potření před pečením:

#bílek 1 kus

na potření ihned po upečení:

#med 3 lžíce

#máslo 1 lžíce


Z droždí, vlažného mléka, trochu cukru a 100 g mouky nechte v přikryté míse vzejít na teplém místě kvásek.


Do něj pak dejte zbylé suroviny (máslo by mělo mít pokojovou teplotu nebo ho nastrouhejte nahrubo na struhadle) a vypracujte hladké a vláčné těsto. Pokud máte robota, použijte ho. Pokud ne, zapojte svaly nebo partnera :-) Ideálně byste měli hníst alespoň 10 minut.


Nyní nechte kynout. Je možné nechat těsto vykynout na teplém místě za hodinu nebo v lednici přes noc. Osobně mám radši pomalejší kynutí přes noc. Osvědčilo se mi to a navíc budete mít Jidášky ráno na Zelený čtvrtek, kdy se podle tradice mají pojídat.


Předehřejte si troubu na 190° C.


Nyní těsto rozdělte na zhruba 48 kousků a vytvarujte Jidášky - spirálky, esíčka, uzlíky, srdíčka, pletýnky... Ty pak dejte na plech vystlané pečícím papírem nebo fólií. Nechte ještě přikryté utěrkou kynout, dokud vám pěkně nenabydou (cca 20 minut) a pak potřete bílkem.


Pečte v troubě zhruba 12-14 minut (plechy v polovině prohoďte).


Rozehřejte máslo, smíchejte s medem a potřete ještě horké jidášky, které jste přendali na mřížku.

 

Ve svých receptech se snažím používat co nejvíce biopotravin. Pokud to jde, nakupuji bez obalu. Přestože mám ve svém okolí několik biofarem, zahrad a obchůdků, které se snažím podporovat, nakupuji i v supermarketech. Někdy je z toho všeho pěkný konflikt v hlavě. Co je bio, je často balené. Co je lokální, nemusí být bio. Čerstvé bio je někdy v lepší kvalitě v supermarketech. A tak dále... Jak to řeším?


Hodně zeleniny a ovoce si vypěstuji sama, dostanu od rodiny či známých, následně zpracuji, zavařím, zamrazím nebo usuším. Na tom docela dost ujíždím a baví mě to.

bottom of page