top of page

Kakaová bábovky s ořechy

Množství na jednu velkou bábovku


Dolouskávám vlašáky z loňska a hledám pro ně uplatnění. Bábovka je skvělá volba. Klasika mezi klasikami.

#špaldovámouka polohrubá 300 g

#vlašskéořechy mleté 150 g

#kakao 40 g

U kakaa se na chvíli zastavím. Druhou květnovou sobotu se celosvětově slaví Světový den pro fair trade. Můžete ji se mnou oslavit společnou snídají 11.5. v Chodouni ale i jiných městech a vesnicích po celé zemi. Proč? Certifikace Fairtrade poskytuje pěstitelům, zaměstnancům a řemeslníkům ze zemí Afriky, Asie a Latinské Ameriky možnost uživit se vlastní prací za důstojných podmínek. Výrobci v rámci systému Fairtrade dostávají za svou práci výkupní cenu, která odpovídá nákladům na pěstování či výrobu a zároveň umožňuje důstojné živobytí. Fairtrade znamená spravedlivější obchodní podmínky, dodržování lidských a pracovních práv a šetrnost k životnímu prostředí. Nejčastěji certifikovanými plodinami jsou káva, čaj, třtinový cukr, kakao, banány, rýže, koření nebo také bavlna či řezané květiny.

#vejce 5 ks

#prášekdopečiva bezfosfátový 15 g

voda 220 g

máslo a polohrubá mouka na vymazání a vysypání formy


Zapněte troubu a vyhřejte ji na 180° C.


Suché suroviny (kromě cukru) smíchejte dohromady. Mokré suroviny rozmixujte/vyšlehejte s cukrem a pak smíchejte vše dohromady.


Těsto nalijeme do formy a pečeme 45 minut.


TIP: Pokud dáváte přednost pečení bez prášku do pečiva, jednoduše jej vynechte. Pak ale nejdříve vyšlehejte žloutky s cukrem a na úplný závěr přidejte sníh z bílků. Zkoušela jsem obě varianty. Obě fungují. Záleží jen na vás, kolik máte v danou chvíli času a trpělivosti ;-)

 

Ve svých receptech se snažím používat co nejvíce biopotravin. Pokud to jde, nakupuji bez obalu. Přestože mám ve svém okolí několik biofarem, zahrad a obchůdků, které se snažím podporovat, nakupuji i v supermarketech. Někdy je z toho všeho pěkný konflikt v hlavě. Co je bio, je často balené. Co je lokální, nemusí být bio. Čerstvé bio je někdy v lepší kvalitě v supermarketech. A tak dále... Jak to řeším?


Hodně zeleniny a ovoce si vypěstuji sama, dostanu od rodiny či známých, následně zpracuji, zavařím, zamrazím nebo usuším. Na tom docela dost ujíždím a baví mě to.

Comments


bottom of page