top of page

Houbová omáčka


Množství pro 6 osob


Za houbovku vás budou děti milovat. Výborná je v květnu s májovkami, teď během babího léta s hříbky a v listopadu z čirůvek dvoubarevných. Můžete si vybrat, jestli použijete smetanu klasickou nebo ovesnou. Obojí je chutné. Záleží, jestli budete chtít omáčku odlehčit.


#houby (bílé hříbky, májovky nebo čirůvky dvoubarevné) 400 g

#máslo 100 g

#zeleninovývývar 1000 ml (jak ho připravit najdete tady)

voda 100 ml

#smetana 400 ml (lze použít i ovesnou, vyzkoušeno)

#špaldovámouka polohrubá 4 vrchovaté lžíce

#citrón štáva z něj 30 ml (raději píši přesně, kvůli vychytání chuti, odpovídá 1 středně velkému citrónu)

pepř

sůl


Na polovině másla na pánvi osmahněte houby nakrájené na plátky. Budete na to potřebovat zhruba 10 minut. Přilijte vodu, stáhněte plamen a duste 5 minut. 5 minut duste ještě jednou tentokrát s přilitou citrónovou šťávou. Použijte jen polovinu. Druhou dejte do základu omáčky (píši níže).


Připravte si základ omáčky. Cibulku osmahněte do hněda na zbytku másla. Pak přilijte vývar, osolte a opepřete, přidejte muškátový oříšek a vařte zhruba 5 minut. Na poslední minutu vaření přilijte zbytek citrónu (musí se povařit, jinak se smetana může srazit). Vše rozmixujte do hladka. Ve smetaně rozmíchejte polohrubou mouku (nedělá hrudky), vlijte do omáčky a za stálého míchání vařte 15 minut. Někdy v polovině vaření přidejte i houby. Omáčku ochutnejte a případně ještě dosolte. Špatně se dosoluje.


Nejlepší je samozřejmě s knedlíkem (recept najdete tady), ale moc dobrá je i s bramborovými noky.

 

Líbí se vám moje recepty, ale netroufnete si na ně sami? Chtěli byste se je se mnou naučit? Třeba i s vašimi přáteli? Napište mi na zuzana.citkova@gmail.com a vymyslíme kurz šitý přímo na míru vám. Nebo se mrkněte na aktuální nabídku kurzů vaření. Ve svých receptech se snažím používat co nejvíce biopotravin. Pokud to jde, nakupuji bez obalu. Přestože mám ve svém okolí několik biofarem, zahrad a obchůdků, které se snažím podporovat, nakupuji i v supermarketech. Někdy je z toho všeho pěkný konflikt v hlavě. Co je bio, je často balené. Co je lokální, nemusí být bio. Čerstvé bio je někdy v lepší kvalitě v supermarketech. A tak dále... Jak to řeším? Hodně zeleniny a ovoce si vypěstuji sama, dostanu od rodiny či známých, následně zpracuji, zavařím, zamrazím nebo usuším. Na tom docela dost ujíždím a baví mě to. Sledujte mě na sociálních sítích, ať vám nic neunikne. Jsem na FACEBOOKU i INSTAGRAMU.

bottom of page