top of page

Jak uvařit dokonalý houskový knedlík


Množství pro 6 osob


Houskový knedlík jsem dětem k omáčkám dlouho kupovala. Už ho ale vařím doma. Zdá se to složitější, než to ve skutečnosti je. Při vaření knedlíků je důležité neopomenout pár pravidel. Sepsala jsem je. Mrkněte a zkuste knedlíky doma taky.


#špaldovámouka polohrubá 400 g

nebo

#špaldovámouka polohrubá 300 g


Obojí vyzkoušeno a rodinou odsouhlaseno ;-) Špaldovou polohrubou jsem si oblíbila. Dělá ji snad jen Pro-Bio a má skvělou zrnitost, tak akorát na nadýchané knedlíky. Pokud přidáte i krupici, budou knedlíky o maličko méně nadýchané ale zase o to výživnější. Každopádně s biošpaldou nešlápnete vedle. Já jsem tedy z její chuti vedle už dávno.


#droždí na půl kila mouky, odpovídá polovině kostky (čerstvé používám na knedlíky raději) nebo polovině pytlíčku (podle gramáže).


Čtěte ale návod, někteří výrobci dělají droždí na půl kila, někteří na kilo. Dodnes si pamatuji, jak mě babička vždycky posílala pro jednu konkrétní značku. Že nejlépe kyne. Až za dlouho jsem zjistila, že je ho tam víc.



#houska 1 kus nebo #rohlík 1 kus nebo #toasty 3 kusy


Do knedlíků používám celozrnné pečivo. Jednak to vypadá pěkně a jednak... Už víte, že?


#vejce 1 kus

špetka soli

špetka cukru


Mouku prosiji do větší mísy. Udělám v ní důlek a rozdrobím do něj droždí, posypu cukrem a zaliji vlažným mlékem. Přikryji a nechám 10 minut vzejít kvásek na teplé místo.


Někdy používám troubu. Zapnu ji na 200 °C na minutu, vypnu a dám do trouby mísu na nakynutí.


Přidám zbylé suroviny kromě nakrájené housky a důkladně prohnětu. Ideálně alespoň 5 minut.


Proč je to důležité? Zlepší se schopnost těsta pěkně nakynout. Pokud používáte špaldu, obsahuje méně lepku, platí to dvojnásob. Možná jste také přišli na to, že když používáte bio suroviny, kyne vám těsto o trochu hůře než když použijete konvenční mouku. Je to proto, že obsahuje méně lepku. Ptala jsem se na to odborníků a je to skutečně tak (chystám na toto téma samostatný článek). Takže méně lepku je na jednu stranu je ze zdravotního hlediska výhoda, ale na druhou stranu to musíme někde dohnat. Pořádným prohnětením to napravíme. Nebojte se použít robota nebo požádat muže.


Až když je těsto vláčné, přidejte nakrájenou housku a pěkně ji zapracujte. Těsto pak nechte půl hodiny kynout v teple a dejte vařit důkladně osolenou vodu.


Tady platí pravidlo: vroucí voda by měla čekat na knedlíky, ne knedlíky na vodu. I když je to asi důležitější hlavně u bramborových knedlíků i tady to dodržuji. Použijte raději širší hrnec a dejte méně vody než vrchovatý malý. Knedlíky budou víc prostoru a neslepí se vám.


Vytvarujte na lehce pomoučněném vále dvě šišky.


Nesmí být nikde prasklé. Pak se totiž stane, že knedlík pukne i ve vodě. Jak toho docílit? Nemoučněte moc vál. Jen trošku. A pokud se vám přesto nebude dařit udělat šišky hladké, zahrnujte těsto dovnitř, dokud nebude opět lepkavé a snáz se spojí a vy vytvoříte šišky bez prasklin.


Nakonec dejte šišky do vroucí vody a vařte 20 minut. Uprostřed vaření každou obraťte. Jakmile knedlíky vyndáte na vál, na několika místech je propíchněte vidličkou. Nesrazí se. Ihned je krájejte pomocí nitě. Dělá se to tak, že vezmete nit do obou rukou, podsunute pod knedlík a překřížíte.


Jen tak je totiž nezmáčknete je, jako když je vezmete nožem nebo kráječem na knedlíky.


A k čemu se hodí? Třeba k houbovce.

bottom of page