top of page

Kdoulová marmeláda s jeřabinami


Množství pro 6 sklenic (každá cca 250 ml)


Letos mi poprvé plodil moravský velkoplodý jeřáb. Chuť jeřabin si pamatuji z dětství, a proto jsem si přála na zahradě mít alespoň jeden takový strom. Nakonec mám 4. Vedle moravského i další 3 odrůdy. Jedná se prý o rodové stromy, které mají moc ochránit rodinu od zaklínadel a zlých pomluv. To se může hodit, ne!?


No a kdoule? Jeden strom už mám na zahradě několik let. Moc se mu nedaří, asi jsem mu nevybrala nejlepší místo, ale plodí statečně každý rok. Budu mu držet palce, protože marmeláda z kdoulí je naprosto jedinečná!



#kdoule 1600 g

#cukr 100 - 200 g

#voda 600 ml


Kdoule umyjte, rozčtvrťte a vykrojte jádřince. Kuličky jeřabin otrhejte ze stonku. Vše dejte do hrnce se silným dnem. Podlijte 100 ml vody a začněte vařit na mírném plameni. Často míchejte.


Dohromady vařte asi hodinu a vždy po čtvrt hodině přidejte trochu vody. Kdoule by se měly postupně rozvařit. Přidejte i cukr dle uvážení. Ještě chvíli vařte, aby se cukr rozpustil. Marmeládu ochutnejte a případně ještě doslaďte.


Horkou marmeládu plňte do čistých sklenic a zavařte. Jak na to?


Výsledná marmeláda je lehce pikantní, má specifickou ale jemnou příchuť jeřabin a bude se hodit třeba na linecké cukroví nebo na promazání čokoládového dortu.


 

Nechtěli byste si se mnou zavařit? Pořádám i kurzy! Tady je inspirace, nebo vymyslíme kurz na míru speciálně pro vás?


Sledujte mě na sociálních sítích, ať vám nic neunikne. Jsem na FACEBOOKU i INSTAGRAMU.





bottom of page