top of page

Liščí polévka

Množství pro 4 osoby


Narazila jsem na lišky. Je překvapivé, že rostou pořád na stejném místě, kde jsem je sbírala jako holka před 30 lety. Jezdili jsme s rodiči do kempu na Sázavě a právě lišky tam máma zpracovávala do fantastického guláše. Na ten třeba přijde řada jindy. Tentokrát jsem z nich udělala polévku.


Nakonec se přidává zakysaná smetana. Když pospícháte, tak se vám může polévka srazit. Na chuti to neubere, ale nevypadá to úplně hezky. A jaký je ten fígl, který jsem tentokrát opomenula? Je potřeba nabrat naběračkou trochu polévky do hrnku, rozmíchat smetanu v té troše a pak vmíchat do polévky v hrnci. Polévka už v té době chvíli stojí na vypnuté plotně. Druhá varianta je dávat zakysanou smetanu zvlášť do každé porce až na talíři.



#liška 100 g

#cibule šalotka 2 střední kusy

#máslo 2 lžíce

#kmín drcený 1 lžička

#vývar z cizrny nebo fazolí 1000 ml

#brambory 4 kusy

#mrkev 1 kus

#zakysanásmetana 175 g klasická nebo vegan


Cibuli nakrájejte nadrobno. Malé lišky nechte celé, větší rozkrojte. Na másle začněte restovat cibuli až zesklovatí. Poté přidejte lišky a drcený kmín. Opékejte asi 3 minuty a pak přidejte na malé kostičky nakrájené brambory a nahrubo nastrouhanou mrkev. Opět chvíli opékejte a pak zalijte vývarem z cizrny a osolte. Vařte 15 minut.


Do polévky můžete vložit ještě pár snítek smilu italského, libečku nebo petržele. Bude krásně vonět. Před podáváním bylinky z polévky vyndejte.


Nakonec vmíchejte zakysanou smetanu. Aby se vám nesrazila, je potřeba nabrat naběračkou trochu polévky do hrnku, rozmíchat smetanu v té troše a pak vmíchat do polévky v hrnci. Polévka už v té době chvíli stojí na vypnuté plotně. Druhá varianta je dávat zakysanou smetanu zvlášť do každé porce až na talíři.


Odkaz na aktuální kurzy vaření

E-shop s háčkovanými šátky a náušnicemi šitými z korálků.

Comments


bottom of page