top of page

Omeleta s cuketou a Gruyèrem


Množství pro 2 osoby


Tenhle recept se mi chtělo nazvat královská snídaně, ale teď v únoru by to až tak úplně nebyla pravda. Královská bude až ve chvíli, kdy si půjdu cuketu a cibuli utrhnout na zahradu a vejce vyndat z kurníku. To je ale otázka pár měsíců ;-)


Pokud neznáte sýr Gruyère, doporučuji vyzkoušet. Jen pozor, není cesty zpět. Seženete ho v dobrých sýrárnách nebo v každém obchodě ve Švýcarsku. V Berouně třeba v Bonté.



#vejce 4 kusy

#cuketa 1 menší kus

#cibule červená 1 větší kus

#sýr Gruyère 150 g

sůl

pepř

čili

koriandr


Na větší pánvi rozehřejte máslo a orestujte na něm na měsíčky nakrájenou oloupanou cibuli a nahrubo nastrouhanou neoloupanou cuketu. Jakmile začne obsah zlehka hnědnout, zalijte rozmíchaným vejcem, posypte nahrubo nastrouhaným Gruyèrem a zlehka osolte. Vypněte plotnu a nechte přiklopené pár minut dojít. Tak docílíte toho, že omelete nebude vysušená, ale naopak zůstane uvnitř vláčná.


Pár kuliček pepře, koriandru a poloviny čili suché papričky dejte do hmoždíře a roztlučte. Kořením pak dochuťte hotovou omeletu.


Nebude moc držet tvar, ale to nevadí. Vynahradí vám to chutí.

 

Ve svých receptech se snažím používat co nejvíce biopotravin. Pokud to jde, nakupuji bez obalu. Přestože mám ve svém okolí několik biofarem, zahrad a obchůdků, které se snažím podporovat, nakupuji i v supermarketech. Někdy je z toho všeho pěkný konflikt v hlavě. Co je bio, je často balené. Co je lokální, nemusí být bio. Čerstvé bio je někdy v lepší kvalitě v supermarketech. A tak dále... Jak to řeším?


Hodně zeleniny a ovoce si vypěstuji sama, dostanu od rodiny či známých, následně zpracuji, zavařím, zamrazím nebo usuším. Na tom docela dost ujíždím a baví mě to.

bottom of page