top of page

Pampeliškový med

Množství zhruba na 8 skleniček (necelé 2 litry medu)


Jak v těchto dnech zabavit děti? Nechte jim prostor v kuchyni a ony si samy vyrobí zlaťoučký pampeliškový med. Jeden den je vyšlete na zahradu nebo louku pro pampelišky a druhý den už můžete mít pampeliškový med do čaje nebo na palačinky hotový!


#citrón 2 kusy

Oba citrusy by neměly být chemicky ošetřené. Pokud preferujete biopotraviny jako já, nesáhnete vedle.

voda 2000 ml

#cukr 2000 g

Použijete-li třtinový hnědý, ovlivní to výslednou chuť medu. Čím tmavší bude cukr, tím výrazněji se jeho chuť promítne do medu. Není to nic proti ničemu, jen je potřeba na to myslet.


Květy bez stopek nasbírejte na čistém místě, o kterém víte, že není hnojené nebo jinak chemicky ošetřené. Ideální je vlastní zahrádka. Vysypte je na větší plochu a dejte broučkům šanci odlézt pryč. Vyberte případné omylem nasbírané lístky.


Ve velkém hrnci přiveďte vodu k varu. Vypněte plamen a do horké vody nasypte pampelišky a na kolečka nakrájený citróny a pomeranč. Dejte na chladné místo a nechte louhovat přes noc.


Druhý den vše sceďte přes plátýnko do hrnce. Směs důkladně vymačkejte. Do takto získaného sirupu přimíchejte cukr a vařte na slabém plameni do mírného zhoustnutí. Med totiž po vychladnutí ještě trochu zhoustne. Také je potřeba si dát pozor, aby se cukr nepřichytával, protože jinak zkaramelizuje, což by ovlivnilo výslednou chuť medu.


Můžete si udělat test hustoty tak, že kápnete trochu medu na talířek a sledujte, jakou má konzistenci.


Horké plňte do čistých skleniček a zavíčkujte. Víčka můžete ještě potřít alkoholem.


Nebojte se do pampeliškového medu přidat i jiné kvítky: třeba semikrásky, hluchavky nebo popence.


 

Ve svých receptech se snažím používat co nejvíce biopotravin. Pokud to jde, nakupuji bez obalu. Přestože mám ve svém okolí několik biofarem, zahrad a obchůdků, které se snažím podporovat, nakupuji i v supermarketech. Někdy je z toho všeho pěkný konflikt v hlavě. Co je bio, je často balené. Co je lokální, nemusí být bio. Čerstvé bio je někdy v lepší kvalitě v supermarketech. A tak dále... Jak to řeším?


Hodně zeleniny a ovoce si vypěstuji sama, dostanu od rodiny či známých, následně zpracuji, zavařím, zamrazím nebo usuším. Na tom docela dost ujíždím a baví mě to.

bottom of page