top of page

Slunečnicový chléb

Nejlepší slunečnicový chléb jsem jedla v Rakousku, kde jsem ještě jako studentka pracovala. Každé ráno jsem ho krájela hostům penzionu ke snídani a pak ho snídala sama. Nikdy jsem nebyla fanda chleba nasladko, ale tady ten v kombinaci s máslem a meruňkovou marmeládou je moje vzpomínka na letní brigádu.


Zkuste si kváskový slunečnicový chléb upéct doma podle tohoto receptu a ochutnejte moje léto pod Alpami taky.



#kvásek žitný 500 g

#špaldovámouka hladká 220 g

#sůl 9 g

#melasa 1 lžička

#voda 170 ml


#máslo na vymazání formy

#sezam nebo #ovesnévločky drcené na její vysypání


Nejdříve si připravte kvásek. Vyndejte ho z lednice a zvažte ho. Toho číslo odečtěte od 500 a výsledek ještě vydělte 2. Tolik přidejte žitné celozrnné mouky a tolik přidejte i vody. Vše zamíchejte a nechce několik hodin v pokojové teplotě kvasit/kynout.


Příklad: mám 100 g kvásku z lednice. 500 - 100 = 400. 400 : 2 = 200. Přidejte ke 100 g kvásku i 200 g žitné celozrnné mouky a 200 g vody. Výsledná hmotnost bude 500 g.


Do nakynutého kvásku přidejte i všechny ostatní suroviny. Zpracujte těsto. Všechny suroviny se musí pěkně propojit. Hněťte ručně pomocí hnětačky asi 3 minuty nebo jednoduše použijte robota (násadu hák).


Formu na chleba si vymažte máslem a vysypte sezamem. Udělejte to opravdu důkladně. Chléb vám díky tomu pak půjde skvěle vyklopit.


Těsto přendejte do formy pomocí stěrky. Namočte si ruce a těsto uhlaďte. Nechte ho přiklopené kynout ještě další cca 3 hodiny. Ideálně, když formu zabalíte do igilitové tašky. Čas je orientační. Záleží na teplotě v místnosti. Pokud těsto potřebuje víc času, dejte mu ho.


Vyhřejte troubu na 230 °C. Chléb ve formě nařízněte a dejte ho péci do trouby na 15 minut. Poté snižte teplotu na 180 °C a pečte ještě dalších 30 minut.


Chléb ihned po vyndání z trouby pomašlujte/posprejujte vodou. Upečený chléb postavte z boku na formu a nechte vychladnout.


Kváskový chléb má daleko delší dobu trvanlivosti. Pokud ho nesníte, vydrží vám i týden. 


 



bottom of page