top of page

Strouhaný koláč


Množství vystačí na zapékací formu o průměru 30 cm nebo udělejte dvojnásobné množství na celý plech


Strouhaný koláč je další náš rodinný klenot, o který se s vámi podělím. Úplně nejlíp ho umí moje mamka. Ať dělám, co dělám, nikdy ho neupeču tak dobrý jako ona. I tak se po něm ale vždycky zapráší. Jo a v těstě není cukr - to není chyba. Často se mě na to kamarádky ptají, když jim dávám recept ;-)




#špaldovámouka jemně mletá 200 g

#vejce 3 kusy

#prášekdopečiva bezfosfátový 6 g

#kakao nebo #karob 1 lžíce

#máslo 120 g

#tvaroh měkký 500 g

#vanilkovýpuding půl pytlíku

máslo a mouka na vymazání a vysypání formy/plechu


Z mouky, jednoho žloutku, másla, prášku do pečiva a kakaa vypracujte vláčné těsto, které nechte alespoň hodinu odpočinout v lednici.


Troubu předehřejte na 180° C.


Vyšlehejte tvaroh se zbylými žloutky a cukrem. Pak přidejte vanilkovou esenci, vanilkový puding a nakonec sníh ze třech bílků. Sníh vmíchejte jen velmi zlehka, aby byla směs co nejvíce nadýchaná.


Formu vymažte kouskem másla a vysypte hrubou moukou. Těsto vyndejte z lednice a rozdělte na poloviny. Jednu polovinu nastrouhejte na hrubém struhadle na dno formy. Na těsto nandejte tvarohovou náplň, rozetřete stěrkou a nahoru opět nastrouhejte těsto.


Pečte ve vyhřáté troubě 30 minut.


Čokoládu rozehřejte ve vodní lázni, polijte jí koláč a nechte vychladnout.

 

Líbí se vám moje recepty, ale netroufnete si na ně sami? Chtěli byste se je se mnou naučit? Třeba i s vašimi přáteli? Napište mi na zuzana.citkova@gmail.com a vymyslíme kurz šitý přímo na míru vám. Nebo se mrkněte na aktuální nabídku kurzů vaření.

Ve svých receptech se snažím používat co nejvíce biopotravin. Pokud to jde, nakupuji bez obalu. Přestože mám ve svém okolí několik biofarem, zahrad a obchůdků, které se snažím podporovat, nakupuji i v supermarketech. Někdy je z toho všeho pěkný konflikt v hlavě. Co je bio, je často balené. Co je lokální, nemusí být bio. Čerstvé bio je někdy v lepší kvalitě v supermarketech. A tak dále... Jak to řeším? Hodně zeleniny a ovoce si vypěstuji sama, dostanu od rodiny či známých, následně zpracuji, zavařím, zamrazím nebo usuším. Na tom docela dost ujíždím a baví mě to. Sledujte mě na sociálních sítích, ať vám nic neunikne. Jsem na FACEBOOKU i INSTAGRAMU.

bottom of page