top of page

Tvarohové knedlíčky s jahodovým žahourem

Množství pro 5 osob


V kuchyni se snažím posouvat. Různými směry. Tentokrát to bylo směrem k ještě větší jednoduchosti. Proč neudělat tvarohové knedlíčky bez jahod a z těch pak naopak nepřipravit žahour, ve kterém si budou moci knedlíky dát koupel?! Moje babička to tak dělala i s normálními na plátky nakrájenými houskovými. Takové letní jídlo! Protože je ale zima a ta se mě teď často ptá, co jsem dělala v létě, tak jí odpovídám: zavařila, zamrazila a naložila jsem toho ze zahrady tolik, že z toho teď mohu těžit ;-)

Nejdříve si připravte žahour:

#jahody 700 g (mohou být i rozmražené)

#cukr podle potřeby a sladkosti jahod


Všechny uvedené suroviny rozmixujete do požadované hladkosti.


Potom knedlíčky:

#tvaroh plnotučný 450 g

#vejce 2 kusy

#špaldovámouka hrubá 320 g

#vanilka mletá/esence na špičku nože/pár kapek

špetka soli


Dejte vařit do většího hrnce lehce osolenou vodu.


Tvaroh spolu s vejci, vanilkou, špetkou soli a 2/3 mouky zpracujete pomocí stěrky v míse na těsto. Do druhé mísy dejte zbytek mouky. Pomocí dvou lžic nabírejte těsto a tvarujte knedlíčky, které dejte do mísy s moukou, kde už z nich pomocí rukou vytvoříte kuličky. Jakmile budete mít všechny (mě se jich povedlo udělat 30), dejte je do vroucí vody a vařte 8 minut. Mezitím si ohřejte žahour.


Vylovte knedlíčky a dejte na ně rozpustit lžíci másla.


Na naběračku žahouru dejte pár knedlíčků a ozdobte pomocí #datlovysirup.


 

Ve svých receptech se snažím používat co nejvíce biopotravin. Pokud to jde, nakupuji bez obalu. Přestože mám ve svém okolí několik -), zahrad a obchůdků, které se snažím podporovat, nakupuji i v supermarketech. Někdy je z toho všeho pěkný konflikt v hlavě. Co je bio, je často balené. Co je lokální, nemusí být bio. Čerstvé bio je někdy v lepší kvalitě v supermarketech. A tak dále... Jak to řeším?


Hodně zeleniny a ovoce si vypěstuji sama, dostanu od rodiny či známých, následně zpracuji, zavařím, zamrazím nebo usuším. Na tom docela dost ujíždím a baví mě to.

bottom of page