top of page

Borůvkovo-malinová marmeláda

Množství na zhruba 16 malých 140 ml skleniček


Jak se to stalo, že dávám v prosinci recept na marmeládu?

1. V létě jsem nestíhala zpracovat ovoce ze zahrádky a lesa. 2. Potřebuji odmrazit mrazák. 3. Nemám marmelády na vánoční cukroví. Všechny jsme totiž už snědli...


Tentokrát jsem neexperimentovala a použila poměr s cukrem 2:1. Ovoce jsem vařila opravdu jen chvilku a na zahuštění použila pektin z citrusů. Věřím, že děti budou nadšené. Marmeláda se perfektně hodí třeba na celozrnné bruselské vafle nebo pohankové palačinky.

#borůvky 1000 g

#maliny 600 g


#cukr želírovací 800 g

nebo

#cukr 784 g a 16 g pektinu z citrusů

Z Rakouska jsem si v létě přivezla želírovací bio cukr s citrusovým pektinem, a tak jsem ho chtěla vyzkoušet. Každopádně stejně poslouží i citrusový pektin, který se dá sehnat třeba v bezobalových prodejnách. Ten pak jednoduše smíchejte s cukrem. Čím tmavší cukr používáte, tím více ovlivní chuť výsledné marmelády. To mějte na paměti.

#citrón 1 kus chemicky neošetřený tedy ideálně bio


Dejte si čistý talířek do ledničky.


Borůvky, maliny, cukr s pektinem, šťávu z citrónu i žlutou kůru z něj (pozor! bílá už je hořká) dejte do velkého hrnce a přiveďte za občasného míchání k varu. Vařte 3 minuty.


Poté zkuste lžíci marmelády rozetřít po studeném talířku a uvidíte, jak moc bude marmeláda hustá. Pokud se vám hustota nezdá, můžete ještě chvíli marmeládu povařit. Už ale opravdu jen pár minutek.


Horkou marmeládu plňte do čistých vyvařených skleniček a ihned zavíčkujte.


Marmeládu ještě zavařuji. Jak? Jednoduše v myčce nebo troubě. Mrkněte na tento článek.



Comentários


bottom of page