top of page

Bramborový salát


Množství pro 8 osob


Udělat dobrý bramborový salát není těžké. Daleko těžší je shodnout se doma na tom, JAK se bude dělat. Každá rodina má totiž svoje zaručené fígle a tipy, co by v něm mělo nebo nemělo být, jestli strouhat nebo krájet, jablko ano či ne, lák z okurek ano či ne. Takhle ho dělám já, protože takhle ho dělá můj táta. Očekávám pod tímto receptem vášnivou debatu ;-)


Věštím: Až ho budete mít, ochutnáte, dáte ochutnat zbytku rodiny. Pak si ještě trochu vezmete. Pak přijde ještě podruhé ochutnat zbytek rodiny. Pak se neudržíte a nandáte si trochu na mističku, pak si nandají ostatní na mističku. A máte salátu polovinu :-)))



#brambory 850 g

Ideálně varný typ A. Brambory se vaří ve slupce, takže by měly být stejně velké, aby se nestalo, že se jedna rozvaří a jedna nedovaří.

#mrkev 250 g nastrouhaná nahrubo

#petržel kořenová 250 g nastrouhaná nahrubo

#celer bulva 300 g nastrouhaný nahrubo

#vejce 4 kusy nastrouhané najemno

#jablko 1 kus nastrouhané nahrubo

#cibule 1 menší kus nakrájená najemno

#hrášek sterilovaný 130 g přidáváme bez nálevu

#paprika sterilovaná 100 g přidáváme bez nálevu

pepř sůl

#jogurt 2 vrchovaté lžíce

#hořčice 1 vrchovatá lžíce

#okurky nakládané 1 sklenice (750 ml) nastrouhané najemno

#majonéza domácí 270 ml podle tohoto receptu


Vejce uvařte natvrdo (10 minut ve vroucí vodě). Zeleninu oloupejte a uvařte na skus. Neměla by být rozvařená. Stačí pár minut (maximálně 10). Raději v průběhu varu zkoušejte. Brambory uvařte ve slupce.


Vezměte velkou mísu a nejdříve do ní nastrouhejte okurku najemno. Vymačkejte lák. Pak do ní nastrouhejte nahrubo zeleninu a jablko, najemno uvařené vejce, přidejte najemno nakrájenou cibuli a všechny ostatní suroviny kromě brambor. Důkladně promíchejte, osolte, opepřete. Ochutnejte. Základ na salát by měl být výraznější a slanější než bude hotový salát. Budeme přidávat ještě brambory.


Brambory oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Opatrně vmíchejte do základu. Nemíchejte moc dlouho, jinak budete mít ze salátu kaši.


Ochutnejte, dejte ochutnat zbytku rodiny, pak si ještě trochu vezměte, pak přijde ještě podruhé ochutnat zbytek rodiny. Pak se neudržíte a nandáte si trochu na mističku, pak si nandají ostatní na mističku. A máte salátu polovinu. Proto ho vždycky dělám víc, než nás je :-).


Salát je nejlepší po rozložení v lednici nebo ve sklepě do druhého dne.



Odkaz na aktuální kurzy vaření

E-shop s háčkovanými šátky a náušnicemi šitými z korálků.


bottom of page