top of page

Cizrna na paprice

Množství pro 4 osoby


Tohle jídlo je pohlazení. Skvěle se hodí na deštivé dny jako je ten dnešní. Je to jídlo, které vám připomene dětství a paprikové omáčky. Alespoň u mě to tak je. Cizrna je navíc skvělá luštěnina, která vyniká svou dobrou stravitelností i vysokým obsahem železa. To se hodí, ne?


#cizrna vařená 600 g

Toto množství vařené cizrny odpovídá zhruba 200 g cizrny v suchém stavu. Cizrny vždycky namáčím víc, než potřebuji. Uvařenou cizrnu, kterou hned nespotřebujte, nasypte do krabiček a zamrazte na příště nebo z ní můžete udělat třeba hummus hned.

#cibule 2 střední kusy

#přepuštěnémáslo nebo #slunečnicovýolej 2 zarovnané lžíce

#paprika mletá 1 lžíce

#česnek 4 stroužky

#miso pasta 40 g


Cizrnu namočte přes noc, ale klidně i přes dvě. Jen nezapomeňte vyměnit vodu. Tu pak slijte. Cizrnu zalijte čistou vodou tak, aby přesahovala alespoň o 2 cm nad okraj a vařte v tlakovém hrnci 45 minut spolu se lžičkou #majoránka. Prý potom cizrna tolik nenadýmá. Pokud nemáte tlakový hrnec, vařte v normálním hodinu a půl. Vývar rozhodně nevylévejte, bude ho potřebovat. Je plný bílkovin.


Cibuli nakrájejte na kostičky, česnek na plátky. Na másle/oleji cibuli spolu s bobkovým listem orestujte, až obojí začne lehce hnědnout, pak přidejte česnek a mletou papriku a ještě minutu restujte. Zalijte vývarem z cizrny, osolte a vařte na mírném ohni 15 minut. Vyndejte bobkový list, přidejte miso, 100 g uvařené cizrny a rozmixujte dohladka. Pokud máte výkonný mixér, můžete nechat bobkový list a rozmixovat vše i s ním. Budete koukat, jak parádně chutná rozmixovaný.


Ochutnejte a případně ještě dosolte.


na ozdobu zvolte variantu, na kterou máte větší chuť

nebo





bottom of page