top of page

Rýže


Rýže není jen obyčejná příloha. Můžete jí přivést k dokonalosti. Moje rodina má nejraději bílou rýži basmati. Je to takový kompromis. Není to sice celozrnná rýže, ale i tak má nízký glykemický index. Já osobně mám hodně ráda rýži černou. Na vaření nepoužívám rýžovar, ale mám jednoduchý postup a poměry, které naučím i vás. Pokaždé když vařím rýži, tak si vzpomenu na jednu ze čtyř dohod: dělej věci tak, jak nejlépe umíš ;-)



Jakou rýži vybrat?

Rýže basmati zůstane krásně sypká a je opravdu lahodná. Mám ji asi nejraději. Je skvělá ke všem jídlům. Ideální je v kombinaci s indickou kuchyní. Jasmínová rýže je více lepkavá a chodí se k thajským jídlům.


Jak na basmati a jasmínovou rýži?

#rýže basmati nebo jasmínová 140 // 280 g

Počítám zhruba 70 g rýže v suchém stavu na osobu, tzn. že uvedené množství v receptu je pro 2 / 4 osoby. Množství si případně ještě přizpůsobte podle svých preferencí.

#voda 300 // 600 g/ml

Množství vody je zhruba krát 2,2.

Pokud se vám nechce vážit a množství na osobu už máte zmáknuté, je to objemově 1 díl rýže a 1,5 dílu vody. Snažila jsem se to napsat co nejjednodušeji a zároveň vyjmenovat všechny možnosti. Snad se mi to povedlo a nezamotala se vám z toho hlava :-)


#olejslunečnicový 1 // 2 lžíce

#cibule 1/2 // 1 kus

#hřebíček 3 // 6 kusů

#sůl 1/2 // 1 lžička


Proplachování rýže je velká otázka. Někdo proplachuje, někdo ne. Já ji proplachuji jen, když je rýže špinavá. To znamená, že když ji zaliji vodou, voda není bílá ale šedá. Takovou rýži pak už podruhé nekoupím... Výjimkou je rýže na sushi. Tu proplachuji.


Pokud rýži proplachujete, udělejte to tak, že ji dáte do síta a propláchněte pod proudem vody. Rýže dejte do hrnce a zalijte čistou vodou podle návodu výše. Rozkrojte cibuli a napíchejte do ní hřebíčky. Dejte ji do hrnce s rýži a přidejte ještě olej a sůl.


Přiklopte a přiveďte k varu. Jakmile se rýže začne vařit, plemen stáhněte a nechte vařit 5 minut. Pak vypněte a nechte rýži pod pokličkou ještě 15 minut dojít. Zamíchejte ji až po odpočinutí.



Jak na černou a červenou rýži?

#rýže černá nebo červená 140 // 280 g

Obě rýže můžete použít samostatně nebo je po uvaření smíchat s rýží bílou. Na talíř tak díky tomu dostanete pestrost. Černá rýže je po uvaření spíše tmavě červená až fialová.

#voda 550 // 1100 g/ml

#sůl 1/2 // 1 lžička


Rýži dejte do hrnce, zalijte studenou vodou a osolte. Přiklopte a přiveďte k varu. Vařte 30 minut na mírném plameni. Po 30 minutách nechce rýži ještě alespoň 10 minut dojít. Zamíchejte ji až po odpočinutí.



Jak na sushi rýži?

#rýže sushi 200 // 400 g

Asi nejlepší je odrůda nishiki, skvělá je ale i okomesan.

#voda 220 // 440 g/ml

#sůl 1/2 // 1 lžička


Rýži na sushi naopak proplachuji. Měli byste to udělat opravdu pořádně. Bude to trvat i pár minut, dokud nepoteče voda z rýže opravdu čirá. Poté vodu slijte a zalijte novou dle receptu. Přiveďte k varu, stáhněte a vařte 4 minuty. Poklici neodklápějte a celý hrnec pak přemístěte pod peřinu nebo zabalte do deky. Tam nechte rýži zhruba 20 minut. Poté ji odklopte a nechte chladnout. Zamíchejte ji až po vychladnutí. Vlažnou rýži přemístěte do mísy. Ta by neměla by být kovová. Ochuťte podle návodu níže.


Na dochucení sushi rýže:

#umeocet 40 / 80 ml

nebo

#rýžovýocet 15 // 30 ml

#cukr 10 // 20 g

#sůl 2 / 4 g

Kombinace rýžový ocet, cukr a sůl je nejběžnější. Je skvělá. My jsme si doma oblíbili na sushi i umeocet.


Umeocet zamíchejte jednoduše do rýže. Pokud používáte rýžový ocet, přiveďte ho k varu, odstavte a cukr a sůl v něm rozmíchejte, dokud se nerozpustí. Pak zamíchejte do rýže.








Comentarios


bottom of page